Маргарита Рачева - Дика със самостоятелна изложба в Мексиканска графика - DC news

Маргарита Рачева – Дика със самостоятелна изложба в Мексиканска графика

Пловдивската приложничка Маргарита Рачева – Дика ни разхожда край декоративни градски къщи в изложбата си „Релефни пейзажи“

Художничката Маргарита Рачева ще открие своята самостоятелна изложба „Релефни пейзажи“ на 3 август от 18:00 часа в Постоянна експозиция „ Мексиканско изкуство“ (ул. „Артин Гидиков“ №11, Стария град). Известна като професионален аранжор на различни по функция и обеми обществени и частни обекти, Маргарита Рачева се изявава и като разпознаваем автор на свободни собствени творби, създадени най-често от дърво, но винаги въздействащи с декоративния си език. И сега ни представя своята интерпретация на орнаментирани фасади на пловдивски нотабилски къщи, а също и релефи на екзотични марокански постройки.

Маргарита Рачева е завършила Руската езикова гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив.

През 1973 г. се дипломира със специалност „Аранжиране на витрини и щандове“ в Техникума за художествени занаяти в София. Следва дълга и продуктивна кариера на аранжор във всички организирани и национални изложби към Художествения комбинат в град Пловдив – международни панаири, договаряния, ТНТМ, в пловдивската Модна къща „Валентина“, във всички пролетни изложби на Задругата на майсторите в Стария град. След 1989 г. е на свободна практика, аранжира витрини, редовно реди и изложбите на Камарата на занаятчиите в Пловдив. На щат в „Либра“, тя оформя рекламните витрини на аптеки в Южна България. Нейно дело е аранжирането на пространственото оформление на музея към Рилския манастир, на музей „Трапезица“ във Велико Търново. Прави и самостоятелни изложби със свои приложни творби.

„Релефни пейзажи“ ще продължи до 21 август.

Подобни статии

Top