Маргарита Веселинова: Пандемията върна всички инструктори по фитнес и танци в самото начало - DC news

Маргарита Веселинова: Пандемията върна всички инструктори по фитнес и танци в самото начало

В тренировките по танци се възпитават изключително много качества, те поддържат и имунитета

Тя е инструктор по Зумба, Дансело и Бели денс. За първи път родената в София, но израсла в града под тепетата Маргарита Веселинова, обува балетни туфли на 5 години и половина, но любовта й към танца остава за цял живот. Нещо повече – завършилата инженерна физика девойка, вместо да работи над сложни машини и изследвания, решава да основе свой танцов клуб. И много скоро той става факт. Балет „Електра“ и балет „Електра-джуниър“ и до днес са нейната голяма любов и постигната мечта. Впоследствие завършва модерни танцови техники в АМТИИ. 

Eто какво разказа пред DCNEWS Маргарита, която всички познават най-вече като вечно усмихнатата и позитивна Маги.

– Как се случи така, че стана инструктор по Дансело и Зумба?

– Още на 5 години и половина аз постоянно подскачах вкъщи пред телевизора и нашите решиха, че ще ме запишат на класически балет, тъй като това ми беше мечтата, като на повечето момиченца. Но с течение на времето осъзнах колко много ми харесват танците. И не само класиката, която ми е една от фаворитите. Впоследствие започнах да се опитвам да танцувам модерни танци. Когато бях около 14-годишна, в Пловдид имаше една единствена група за модерен балет, с много сериозни постижения и там трябваше да се явя на конкурс, за да вляза. Явих се и ме приеха, вероятно заради солидната ми подготовка от класическия балет. Така започнах да се занимавам с модерен балет.

Тренирайки толкова години, усетих, че в мен е много силно развито чувството за импровизация – каквато и музика да чуя, мога да я претворя в танц. Може би това ме накара да започна да си правя собствени танци и хореографии. Иначе съм завършила инженерна физика в ПУ  „Паисий Хилендарски“, понеже вкъщи всички в семейството са учени, математиката ми вървеше, а и ми се струваше интересно. Освен това в онези години беше важно да имаш добро висше образование. В същото време продължавах да танцувам.

По това време в АМТИИ нямаше хореография на модерни танци, а само за народни. Аз не съм специалист по народните танци и исках да уча модерен балет. Така се стекоха нещата, че си направих сама група. Отидох в едно училище, с директора се договорихме, направихме група с децата в училището, тръгна много добре. Така създадох балет „Електра-джуниър“ – за деца и само балет „Електра“, за по-големи. Доста усилия положих, работех буквално денонощно, защото това не е никак лесна работа. Сутрин и през деня мислиш хореографии, а вечерта идват тренировки. След много труд балетът  постигна сериозни успехи. Започнахме да участваме в телевизионни предавания, клипове, концерти на живо. Спечелили сме много награди, макар че основното ни идея не беше да ходим по състезания, а по-скоро на концерти и фестивали.

И до днес се занимавам с балет.

Но след като родих, реших, че трябва да отслабна. Тогава отидох на фестивал за танцови спортове, като първоначално се  включих в обученията по дансело. На фестивала бях момичетата от балет „Електра“ и тогава те споделиха: „О, Маги, ама това, все едно си ти“. Защото, без да съм ходила на такива класове, тренировките по дансело доста приличаха на упражненията, движенията и хореографиите, които правех. Така станах инструктор и по дансело, а след това и по зумба. Вече пета година имам класове, защото така открих втората си страст и смятам, че се справям сравнително добре. Успях да запаля много хора, надявам се, че ще продължат да танцуват.

– А как започна да се занимаваш с Бели денс?

– На същия този фестивал, който беше във Варна, имаше уъркшоп по Бели денс. В балета многократно съм правила хореографии на ориенталска музика, гледала съм много неща от интернет, то няма откъде другаде да видиш в България. Установих, че ориенталските танци изключително много ми харесват. Оказа се, че на хората също се харесваха и така постепенно се специализирах. Така реших да опитам с клас Бели денс фитнес, защото видях, че в Америка това е изключително популярно, тъй като хората обичат да се докосват до нещо, което не им е толкова близко, а и в същото време така си поддържат фигурата. Оттам тръгна идеята, развихме го и след доста години смятам, че се получава хубав клас, а към него има интерес и в Пловдив.

– По какъв начин Зумба и Дансело поддържат тялото, развиват издържливостта на човек? Може ли някой лаик да дойде и да започне да играе?

– При танцовите тренировки – Зумба, Дансело и Бели денс, участва абсолютно цялото тяло, за разлика от статичните тренировки, които наблягат на развиването на  мускулатурата постепенно. Танците развиват мускулите до такава степен, че те да изглеждат красиво и да не стават твърде напомпани, защото за една жена има различни критерии за красота. Изразходват се изключително много калории. Смятали сме ги с машинки, които си слагат момичетата. За 55 минути се изгарят 500-600 калории, които са изключително много, все едно си тичал на стадион, само дето ти е доста по-приятно и не се изморяваш толкова много. Получават се едни пикове, при които ту се засилва повече кардиото, после малко повече се набляга на мускулите. По този начин се изгарят повече калории, а не усещаш голяма умора.

Но това, което кара всички да се връщат в залата отново и отново, е невероятното чувство на щастие.

Адреналинът и доброто настроение пък допълнително спомагат да се изгарят повече калории и да се оформят мускулите. Всеки има различни възможности, но Зумба е това, което позволява хора на всякакви нива да ги практикуват, защото всяко движение може да се изпълни по-леко и по-силно, в зависимост от това как се чувства човек. Начинаещите може да тренират по-леко първоначално, докато свикнат, а има и хора, които имат проблеми с кръста или други болежки. Те могат да правят също танцови движения, без да напрягат това, което ги притеснява и пак да изгорят достатъчно калории. Нещо повече, ние включваме и малко фитнес елементи, които  по никакъв начин не се усещат, не се натоварва човек от мисълта, че ето сега например трябва да направи 50 клека. Не, той е направил 500, но без да ги усети. И при това ги е направил с усмивка на уста, което, поне за мен, е много важно. Защото в това забързано ежедневие, човек има нужда от разпускане – и физическо, и психическо. А тези тренировки дават именно това.

1 2 3

Подобни статии

Top