Мъри пое националния тим на Казахстан

Станимир Стоилов: Приех офертата, тъй като е видях мъките на казахстанските фенове

Българският специалист Станимир Стоилов подписа договор като национален треньор на отбора на Казахстан по футбол, като срокът на контракта е за две години. Той ще дебютира начело на новия си отбор на 23-и този месец в Будапеща в контрола срещу Унгария. Мачът ще се играе на стадион „Групама Арена“, а три дни по-късно- на 26-и, Стоилов ще изведе казахите и срещу България на стадиона във Фелчут.

Генералният секретар на Казахстанската футболна федерация Азамат Айтхожин разказа и някои подробности около договора на Стоилов.

„Никаква интрига не остана по темата, а както обикновено журналистите се оказаха по-бързи и всичко вече е съобщено. Дълго водехме преговорите и ни е особено приятно, че Станимир Стоилов прие нашето предложение.

Подписваме договора за две години. Но на мене ми хареса това, че веднага Стоилов заяви, че няма да се фокусира на този договор. Задачата максимум е да заемем 1-ото място в нашата група в Лигата на Нациите. Стоилов сам ми каза, че това е нещо важно – да се опитваме да се борим за високи цели, разказа още Айтхожин.

Имахме среща с президента на федерацията. На нея Стоилов изказа своето мнение, че Казахстан трябва да подобри инфрастурктурата си. Още през миналата година ние започнахме работа в това направление и смятам, че сега вече виждаме първите резултати. А и президентът на Казахстанската федерация по футбол Адилбек Джаксибеков посочи и задачите пред новия треньор. Смятам, че се получи една добра беседа“, коментира още Азамат Айтхожин.

След това думата взе и самият Стоилов: „Наистина дълго разговаряхме, водихме преговори. Преди всичко по темата как да подобрим националния отбор. Надявам се, че ФК Астана ще продължи да съществува и ще има успехи. Вече дълго време живея в Казахстан и мога да кажа, че знам доста за местните хора. Много хора му питаха: Кога ще бъде вдигнато нивото на националния отбор?

Разбираемо е, че националният отбор на Казахстан има проблеми. И само заедно можем да вдигнем нивото. Аз ще направя всичко, което мога, за националния отбор. А националният отбор – това е главният отбор на страната. Разбира се, клубовете също трябва да се вдигнат и се надявам, че ще продължим тясната работа с клубните треньори“, бяха първите думи на българския треньор на представянето му пред медиите.

Аз и футболистите ще се опитаме да променим картинката. В Казахстан има добри играчи, просто трябва да им се даде увереност. Няма да говоря за срока на договора си. Той ще бъде действащ до момента, в който вече не съм нужен. И за кариерата си не се притеснявам. Няма да се провали. За мене е важното как ще играе националният отбор на Казахстан. Не се страхувам за репутацията си. По-добре да се провали една репутация, отколкото целия ни футбол. Обръщам се с молба към феновете да ни подкрепят. Да, ще има тежки моменти, които трябва да се преодолеят, но ако сме заедно, ще успеем да стигнем до едни добри резултати“, мотивиран е Столиов.

Той добави, че е дошъл в националния отбор на Казахстан, тъй като е видял мъките на казахстанските фенове.

„Ще гледаме всички футболисти за националния отбор. Астана и Кайрат винаги са били водещите клубове в Казахстан. Но всички играчи ще получат шанс. Ако един играч показва добра игра, то той ще бъде поканен в националния отбор. Нормално е да има повече играчи от първите два отбора. Все пак затова са и най-силните тимове тук, защото са събрани и най-добрите футболисти“, заяви накрая Стоилов по повод начина на селекция на тима.

Снимка: kff.kz

Подобни статии

Top