Мария Габриел на среща с ученици в Пловдив: Искам да чуя какво ги вдъхновява (СНИМКИ и ВИДЕО)

Еврокомисарят ще предложи нова рамка за признаване на квалификацията и опита от дуални паралелки

Нова европейска рамка за признаване на квалификацията и опита, идващи от професионалното и дуално образование, ще предложи за обсъждане и приемане българският еврокомисар Мария Габриел. „Тази рамка ще позволи на нашите младежи много бързо да се адаптират към пазара на труда и да имат онези умения, които ще им позволят и след 10-20 години, те да се справят с предизвикателствата“, каза пред журналисти в Пловдив Габриел, преди да се срещне с ученици от Професионалната гимназия по електротехника и електроника (ПГЕЕ) под тепетата.

„Благодарна съм на поканата от учениците от ПГЕЕ, защото те са пример как се прилага програмата „Еразъм+“. Знаете, че това е програмата, която искаме през следващите 5-6 години да стане по-приобщаваща, по-включваща, насочена към новите технологии и мисля, че училището е един прекрасен пример за това, колко много талант имат българските деца.  Тук съм да чуя тях какво ги вдъхновява, какви са предизвикателствата, които искат да преодолеят и да споделя възможностите, които дава Евросъюзът това да се случи“, обясни еврокомисарката.

Тя допълни, че иска да обсъди с българските младежи, как професионалното образование да бъде още по-добре застъпено в тези програми, а също и за цифровите им умения. „И днес например в „Еразъм+“ 28% от мобилностите са в областта на професионалното образование, но имаме нужда да направим нещо повече“, коментира Габриел, обяснявайки защо иска да предложи новата европейска рамка за признаване на квалификацията и опита. Според Габриел младите хора ще имат и повече възможности за стажове и обмен на опит и знания в чужбина, след въвеждането на т.нар. „Зелен Еразъм“, по който тепърва се работи.

1 2

Подобни статии

Top