Мария Габриел официално е новият български еврокомисар

След тайно гласуване България вече има еврокомисар с ресор „Дигитализация“

Европейският парламент избра Мария Габриел за еврокомисар с ресор „Цифрова икономика и общество“ на заседание в Страсбург, съобщи от vesti.bg.

С тайно гласуване евродeпутатите избраха Габриел от групата на ЕНП с 517 гласа гласа „За“, 77 „Против“ и 89 „Въздържал се“. Процедурата по гласуването отне по-малко от минута, нямаше дебати.

Очаква се писмото с резултата да бъде изпратено на Съвета до края на седмицата, а Габриел, което досега бе евродепутат, да заеме поста за следващото седмично заседание на еврокомисарите идната сряда.

Изслушването й пред евродепутатите бе на 21 юни, а отзивите бяха определени като добри – координаторите на всички групи приеха писмо с препоръката Габриел да бъде подкрепена на пленарното заседание през юли.

Габриел беше предложена от ГЕРБ и впоследствие номинирана от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер на поста комисар по дигиталната икономика и дигиталното общество. Ресорът се освободи, след като Гюнтер Йотингер зае поста на Кристалина Георгиева, която отговаряше за бюджетната политика, но подаде оставка в края на октомври. Германецът бе натоварен с дигитализацията, която е определяна като един от приоритетите на ЕК.

На 21 юни тя отговори на 25 въпроса – от индустриалната дигитализация, през фалшивите новини, киберсигурността и достъпа на гражданите до интернет. Групата на ГЕРБ в ЕП посочи, че се гордее с нея.

Преди дни у нас избухна и скандал – управляващите от ГЕРБ обвиниха депутата от БСП Александър Симов, че незаслужено обидил Габриел. Според тях той я нерекъл в свое изказване, направено ден след изслушването ѝ в Брюксел: „куха лейка”, „кумица” и „снахица”. Народният представител от левицата отрече да е използвал подобни епитети по адрес на Мария Габриел, но добави, че може да има лично мнение за нея. В отговор Снежана Дукова от ГЕРБ се усъмни в неговата интелигентност, което доведе до намесата на председателя на заседанието на Народната събрание

Подобни статии

Top