Мария Габриел получи от президента първия мандат (ВИДЕО) - DC news

Мария Габриел получи от президента първия мандат (ВИДЕО)

От ГЕРБ-СДС имат седмица да предложат състав на кабинет

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание на Мария Габриел, кандидатът за министър-председател, излъчен от най-голямата по численост парламентарна група – тази на ГЕРБ-СДС.

Президентът посочи, че пред кандидат-премиера има много препятствия, но очаква, в определения от основния закон 7-дневен срок, тя да представи състав и структура на Министерски съвет.

Мария Габриел заяви, че ще направи всичко възможно, в рамките на проучвателния мандат, България да има стабилно и работещо редовно правителство. „Затова и моето предложение ще бъде за експертно правителство, обединено около ясни приоритети с една цел – благосъстоянието на българите и авторитета на България“, допълни тя.

Тя посочи, че нейното предложение ще бъде за експертно правителство, обединено около ясни приоритети, които имат една цел – благосъстоянието на българите и авторитета на България.

„Искам да Ви благодаря за това, че Вие и президентската институция сте гаранция за спазването на върховния закон на България, Конституцията“, обърна се тя към държавния глава Румен Радев.

На вицепрезидента Илияна Йотова Габриел каза, че последните дни е мислила много за нея, защото „когато се ангажираш сериозно с вътрешната политика на България, знаеш колко важно е да бъдат спазени всички процедури в европейските институции“.

„Искрено вярвам, че подкрепата, която ще търся, ще излъчи послание за амбиция, че сме способни да се обединим и направим редовно работещо правителство, че ще работим за авторитета на България в Европа и света, и ще разгърнем потенциала на страната и неговите таланти, и разбира се, в сърцето на всичко това ще стои ангажиментът към хората и родината“, добави Габриел.

Тя каза, че е имала възможност последните дни да разговаря с парламентарно представени сили. Тези общи приоритети сега вече трябва да бъдат очертани в много повече детайли, смята тя. И добави, че срокът, определен от Конституцията, ще използва и за това.

„Точно защото казвам приоритети, искам и вас да ви уверя, че ще разчитам на широка подкрепа по тези приоритети, зад които всички заставаме, че са важни за България“, посочи Габриел.

Кандидат-премиерът отбеляза, че днес е Международният ден на семейството и много би й се искало да излъчат послание, че в този ден всички обединени, са способни наистина да направят най-доброто за нашия общ дом – България.

Представителите на ГЕРБ-СДС си тръгнаха от президентството без да коментират нищо пред медиите.

Снимка: Президентство

Подобни статии

Top