Мария Габриел в Пловдив: ЕС следи отблизо ситуацията след земетресенията в Турция и Сирия (СНИМКИ/ВИДЕО) - DC news

Мария Габриел в Пловдив: ЕС следи отблизо ситуацията след земетресенията в Турция и Сирия (СНИМКИ/ВИДЕО)

ЕК работи за създаването на знак за европейска академична степен

„Европейският съюз следи отблизо ситуацията след опустошителните земетресения в Турция и Сирия“, каза пред журналисти в Пловдив еврокомисарят Мария Габриел. По думите й ЕС показва, че в такъв  тип ситуации има своя механизъм за гражданска защита и своето оборудване, което много бързо може да бъде доставено на място.

„Докато ЕС има воля и помощ да окаже, той ще го направи. И това е, което трябва и се очаква в този момент от нас“, добави Габриел.

На въпрос дали ще бъдат свалени в такъв момент санкциите от Сирия, българският еврокомисар отвърна, че на първо време общочовешкият план е по-важен.

„Нека най-напред да се предостави помощ за хуманитарните нужди, за това къде ще живеят семействата, как ще бъдат настанени. Нека спасителните операции да приключат, да имаме ясна картина на случилото се, мисля че след това държавите членки ще дадат насока за това каква ще бъде следващата стъпка и следващият етап. Не мисля, че в такъв момент трябва да се избързва с политическо говорене“, подчерта Мария Габриел.

Според нея финансова помощ за пострадалите държави има и сега, дава се всеки ден отчет за броя държави, които се включват в подкрепата към опустошените райони и за сумата, която нараства. „Солидарността е тук и ЕС ще играе своята положителна и ключова роля“, категорична беше Габриел.

Тя участва в конференция на тема „Иновации и образование – изграждане на синергия за по-добри възможности“ в Аграрния университет в Пловдив днес. С минута мълчание присъстващите почетоха жертвите на големите земетресения в Турция и Сирия, а еврокомисарят изказа своите съболезнования за загубата на семействата и близките.

1 2

Подобни статии

Top