Мария Шарапова обяви край на състезателната си кариера

Легендарната руска тенисистка, бивша №1 в света и бивша приятелка на Григор Димитров се отдава на спокоен семеен живот и очаква нови уроци от бъдещето

Руската тенисистка Мария Шарапова обяви края на състезателната си кариера.
32-годишната бивша номер 1 в световната ранглиста приключва с професионалния спорт с 36 титли от Тура на УТА на сингъл, в това число пет от Големия шлем, олимпийски сребърен медал от Лондон 2012 и един трофей от „Фед Къп“ с Русия през 2008 година.

„Как да оставя единствения живот, който съм познавала? Как да напусна кортовете, на които съм тренирала от малко момиченце, играта, която толкова обичам и ми е донесла толкова много щастливи мигове? Това е ново за мен, така че при простете. Тенис – казвам ти довиждане“, заяви Шарапова за „Венити Феър“.

„Един от ключовите елементи за моя успех беше това, че никога не се връщах назад и никога не поглеждах напред. Вярвах, че ако работя усилено, мога са стигна но невероятни места. Но в последно време в главата ми започнаха да се въртят мисли:

– Направих ли достатъчно, за да се подготвя максимално добре за следващата ми съперничка?

– Това допълнително парче пица? Ще се реванширам на сутрешната тренировка.
Вслушвайки си в този глас, трябваше да приема, че това са последните акорди на моята кариера.

Сега, поглеждайки назад, разбирам, че тенисът е моята планина. Пътят ми беше изпълнен с преодоляване на долини и обиколни пътеки, но изгледът от върха беше невероятен. След 28 години и пет титли от Големия шлем се чувствам готова да тръгна към нова планина, да се състезавам на различен терен.

Жаждата за победи при мен никога няма да изчезне. Независимо какво ме очаква в бъдеще, аз ще се готвя със същата концентрация и същата работна етика, а уроците, които съм научила досега, ще ми помогнат.

В този момент очаквам с нетърпение няколко прости неща: повече спокойни моменти със семейството ми. Да се мотая със сутрешната ми чаша кафе. Неочаквано бягство някъде през уикенда, тренировки по мое желание (здравейте, танци!)“, каза още Шарапова.

Рускинята, която спечели всички титли от Шлема в Австралия, Франция, Великобритания и САЩ, постигна и големи успехи извън корта. Тя беше най-добре печелещата спортистка в 11 поредни години, преди през 2016 година да бъде уличена в употреба на „мелдоний“ и наказана за 15 месеца.

Тя се завърна на корта през април 2017 година, но заради серия от физически и здравословни проблеми така е ни успя да приближи върна отново.

Подобни статии

Top