Марияна Николова запали свещ в Бачковския манастир, поклони се на чудотворната икона (СНИМКИ)

Вицепремиерът разговаря с ръководството на манастира

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Бачковския манастир „Успение Богородично“. Той е сред най-значимите духовни забележителности на община Асеновград и Пловдивска област и един от Стоте национални туристически обекта на България.

Министър Николова разговаря с ръководството на манастира и изтъкна огромното значение на религиозното средище за привличане на туристи. Тя посочи, че значението на религиозния и поклонническия туризъм за утвърждаване на страната като привлекателна дестинация за четири сезона, е акцент в рекламната и маркетингова политика на Министерството на туризма. По думите й това е нишов продукт с голям потенциал, който трябва приоритетно да се популяризира.

Манастирът е заобиколен от живописните хълмове на Родопите и е любимо място за хиляди туристи не само заради красивата природа, но и заради мащаба му като духовен център с богата история. Той е сред най-посещаваните у нас от много поклонници и туристи, които търсят тук духовно единение и спасение.

Иконостасът на главната черква „Успение на Пресвета Богородица“, строена през 1604 г. по образец на светогорските храмове, е един от най-ранните дърворезбовани по българските земи. Изключително ценни са запазените стенописи в притвора, които датират от 1643 г.

1 2

Подобни статии

Top