Марин Бакалов: Неделев и Балтанов могат да решат дербито

Надявам се да говорим за футбол, а не за ексцесии, пожела рекордьорът по мачове в елита

Дни преди Битката за Пловдив, “Тема Спорт” потърси за кратко интервю една от емблематичните фигури за Ботев Марин Бакалов (55 г.). Славният футболист от 80-те и 90-те години на миналия век вярва, че опитът е на страната на канарчетата и това може да се окаже решаващо. Ето какво сподели рекордьорът по мачове в елита – 454, и бивш треньор и ръководител при „жълто-черните“.

Г-н Бакалов, как ще коментирате решението на БФС да премести пловдивското дерби за неделя?

– Мога само да го приветствам. Абсолютно адекватно и правилно решение. В неделя дават времето да е хубаво, почивен ден. Всичко това е предпоставка да се понапълни стадионът и да станем свидетели на един истински празник.

От какви позиции влизат двата отбора в сблъсъка и какво очаквате от него?

– Състоянието никога не е било определящо. Локомотив смени голяма част от играчите си и е интересно дали ще съумеят да го почувстват като дерби. Защото имат твърде много чужденци, на които им трябва време. Треньорът им и той е чужденец. Загадка са. Изиграха два добри мача с Пирин (Благоевград) и Славия, но е още рано да се каже дали имат сработка. Мисля, че ще се получи добър двубой. Желанието ми е акцентът да е върху представянето на терена, а не какво се случва по трибуните и около стадиона. Защото в последно време ексцесиите зачестиха, а това не е хубаво. Дано и съдийството да е на ниво и да не е фактор.

Двете загуби на старта от Левски и Лудогорец може ли да разколебаят Ботев по някакъв начин?

– За това в края на краищата има треньорски екип, който да съумее да мобилизира отбора. Това, което е минало, няма как да се върне. Трябва да се гледа към предстоящото. Николай Киров разполага със здраво ядро. Отборът е изграден и вярвам, че ще бъде на предела на възможностите си. Надявам се, че Киров ще вдигне отбора.

Победата за Ботев с 3:0 през есента какво влияние може да окаже, най-вече от психологическа гледна точка?

– Обикновено в такива случаи отборът, който е загубил предното дерби, е по-мобилизиран. Но сега Локо е по-различен.

Кои очаквате да решат дербито?

– Имам по-големи впечатления от Ботев, защото се готвят заедно от по-дълго време. Задържаха се повече време в този състав. Най-вече ми се струва, че Неделев и Балтанов могат да решат дербито за Ботев. Те са доказали, че могат да поведат отбора. Що се отнася до Локомотив, смятам, че българи ще са в тази роля – Димо Бакалов и Веселин Марчев. Те ще са основните фигури, които знаят какво значи едно пловдивско дерби. Най-важното е след сблъсъка да си говорим за футбол.

Част от дългата ви кариера премина и през ЦСКА. Как ще коментирате решението на УЕФА да върне армейците в евротурнирите?

-Мястото на ЦСКА е в Европа. Това е една много добра но- вина за техните фенове. За доброто на българския футбол е.

Смятате ли, че ЦСКА ще успее да спре хегемонията на Лудогорец?

– Самият факт, че изостават само на 3 точки, не е малко. Знаем, че в предишните години Лудогорец печелеше титлата с лекота. ЦСКА разполага с доста боеспособен състав, добър и амбициозен треньор в лицето на Стамен Белчев. Хубаво е тази интрига да се поддържа до края. Това ще е добре и за нивото на шампионата. Левски не бива да го отписваме. Направиха силна селекция и добър отбор. Колкото повече тимове се борят за титлата, толкова по- добре и по-хубаво за конкуренцията във футбола ни. Чака ни интересна пролет. Не бива да забравяме и полуфиналите за Купата на България. Ботев и там е в играта, както и ЦСКА, и Левски.

Подобни статии

Top