Марица става плавателна, сал тръгва по реката

Проектът дава старт на програма АДАТА за 2019-а

Сал от рециклирани материали ще бъде пуснат на южния бряг на река Марица от 18.00 часа в близост до Водната палата. Събитието е първо от поредицата проекти, които ще се осъществят по поречието на реката в рамките на програмата за творчески резиденции ADATA AiR за 2019-а.

„Сал на Марица“ е авторски проект на артистите Серж Екер и Александра Димитрова, които си поставят за цел да насочат вниманието към кошмара за съвременното общество, а именно количеството боклук, което натрупваме, и колко малко от него се рециклира или изхвърля правилно.

Тази работа има за цел да повиши осведомеността относно рециклирането и как да се избегне екологична катастрофа. Пътуването на сала ще завърши малко преди моста на о. Адата.

На този краен пункт артистите канят всички, които имат интерес към темите да дойдат на речния бряг, където авторите ще разкажат повече подробности за проекта.

Планирана е и дискусия, посветена на това как да живеем по-устойчиво в Пловдив, съчетана с почистване на реката и други дейности, вдъхновени от нея. Предвидено е и пространство за пикник на крайната точка на сала. Присъстващите ще могат да се качат на него след закотвянето му на брега.

АДАТА (ADATA AiR) е творческа резиденция, осъществявана в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, чиято първа фаза се проведе в месеците от април до декември 2018 г. В нея се включиха над 60 творци – визуални артисти, архитекти, дизайнери и пърформари.

За различни периоди, от две седмици до два месеца, всеки от тях посвети енергията си на проучване и предварителна работа по художествен проект, който след това да предложи за реализация в Пловдив през 2019. От всички предложения общо 18 ще бъдат художествените намеси в градска среда, които ще се реализират от юли до ноември тази година.

1 2

Подобни статии

Top