Мароканецът от Ислямска държава – в ареста за 90 дни

Пловдивският апелативен съд остави окончателно в ареста

мароканеца Нофал Захри, който бе задържан на влизане през българо-турската граница на 12 февруари за връзки с групировката „Ислямска държава“. Захри ще остане в български арест за срок от 90 дни, потвърдиха апелативните магистрати.

Делото за мярката за неотклонение обаче тази сутрин стартира с гаф. Преводачът от марокански объркал залата, а впоследствие си тръгнал, тъй като колата му била на ремонт. Адвокатът на задържания също не се появи. Така заседанието беше отсрочено за ранния следобед.

Когато делото започна, се оказа, че преводачът и мароканецът не се разбират.  Нофал Захри не успяваше да разбере, че на този етап е с постоянна мярка за неотклонение 90 дни задържане под стража и че адвокатът му е настоял този срок да се намали до 40 дни. Следобед той бе представляван от служебен защитник.

Магистратите му обясниха, че той  е издирван по искане на „Интерпол“ за връзки с ИДИЛ. В залата се разбра, че има достатъчно доказателства, че е бил в Сирия и че е носил жилетка с експлозиви, оръжие и боеприпаси. Според информацията от „Интерпол“ той е бил на по-висше ниво в групировката – в звеното по механизация на ИДИЛ. Според материалите по делото той е набирал бойци и ги е обучавал.

В последните си думи Захри обясни, че иска да остане в България. Очаква се обаче мароканските власти да поискат той да бъде екстрадиран.

Припомняме, че мароканецът бе спипан на границата, след като не се легитимирал. У него имало 5 различни документа за самоличност – сирийска лична карта, сирийски паспорт, испанска лична карта, документ за семейно положение, както и сирийско свидетелство за управление на МПС.

Установено е, че всички негови документи за самоличност са преправяни.

Подобни статии

Top
Към лентата с инструменти