Маршавелов демонстративно се отказа от защита на титлата си

Шампионът по автомобилизъм на затворен маршрут протестира срещу системното нарушаване на правилата от стюардите

Действащият шампион на България по автомобилизъм по затворен маршрут Константин Маршавелов от АСК „КА-2 РЕЙСИНГ ТИЙМ“ (Пловдив) обяви, се отказва от защита на титлата си. Това безпрецедентно решение той взе в знак на протест срещу системното нарушаване на правилата от стюардите на пистовото първенство.

Маршавелов се състезава с „Мицубиши Лансър Ево 9“ и е основател на Купа Енеос, едномарков шампионат, който за втора година е част от първенството на България. В него пилотите се състезават с „Ауди 80“.

„Уважаеми дами и господа,

Днес съм принуден да обявя едно изключително тежко за мен решение, а именно да не продължа участието си в Националния шампионат „Затворен маршрут“ за 2018 г. По този начин отказвам да защитя титлата си на шампион от миналогодишното първенство и няма да стартирам в оставащите две състезания – Писта „Дракон“ и Писта „Серес“ (Гърция). Благодаря на отбора ми – АСК „КА-2 РЕЙСИНГ ТИЙМ“, че безапелационно уважи волята ми и застана зад мен без никакви колебания.

Причината за този безпрецедентен отказ от предстоящите състезания, какъвто не е правен от друг български автомобилен състезател, е крайно тенденциозното и предубедено лично отношение на съдийския състав, който безцеремонно и в нарушение на всички спортни правила ме лиши от заслужена победа в изминалия последен IV-ти кръг от НШЗМ – „Писта Стара Загора“, който се проведе на 15-16.09.2018 г. на писта „Дракон“, с. Калояново.

Изопачавайки фактите, тълкувайки едностранно и крайно предубедено разпоредбите на цялата нормативна уредба на БФАС, спортните комисари за пореден път несправедливо ме дисквалифицираха, за сметка на толерираните от тях състезатели. Това не е случайно, а е третият пореден случай, в който спорове по подадени протести от определени състезатели срещу мен и разгледани от определени комисари, се решават без каквато и да е аргументация, в разрив с действащата нормативна уредба и етични норми на БФАС. Споровете не се разрешават като се разглеждат реалните факти и показаното на трасето по време на състезанието, а се решават с помощта на лист и химикалка след него.

Без да обсъждам арогантното и безпардонно поведение на въпросните комисари, приемам поведението им, като открита и изключително цинична подигравка, не само с моя личен труд и този на отбора ми, но и като цяло с автомобилния спорт и всички негови фенове.

Считам, че при подобни условия и с цинично и грубо погазените спортни норми, моето участие в НШЗМ е далеч под достойнството ми. АСК „КА-2 РЕЙСИНГ ТИЙМ“ се състезава от любов към автомобилния спорт, като вярваме, че в този спорт нещата трябва да се решават на пистата от състезателите спрямо постиженията им, а не от комисари/чиновници с двойни стандарти.

В оставащото време до края на сезона ще продължа работата си по втория сезон на Проекта за едномарковия шампионат „Енеос Къп“, както и по изграждането и възпитанието в истинския дух на реално спортсменство и уважаване към правилата на млади и перспективни пилоти“, обяви в отворено писмо Константин Маршавелов, който е трикратен шампион на България по затворен маршрут през 2013, 2014 и 2017 година.

Подобни статии

Top