Мартенички отново изпълниха Главната в Пловдив (СНИМКИ)

Цените са народни, наплив на клиенти все още няма

И тази година мартеничките населиха Главната в Пловдив още в първите дни на февруари. А в средата на месеца десетки сергии вече привличат пловдивчани, които все още оглеждат и разпитват за цените.

Засега майсторите и мераклиите да припечелят някой лев от мартенички са само пред общината – на пл. „Стефан Стамболов“ и пред Централна поща.

Цените са по джоба на клиентите и явно не зависят от поскъпването на тока, сиренето, кашкавала, краставиците и доматите. Варират от лев и 50 ст. за десет бройки, които да вържете на ръцете на колеги и приятели в първия ден на март, през лев до три лева – за гривнички с малко по-засукан дизайн. По традиция има и от традиционните бяло-червени пискюли, Пижо и Пенда от вълна, зарове – в различни размери, гривнички с оплетка тип „макраме“ и т.н.

Продавач подреждаше патриотични мартенички с картата на България, пирографирана върху дърво.

„Точно тези аз съм ги правил и са уникални – за първи път ги правя и който си вземе такава мартеничка, ще е различен от всички други“, обясни майсторът пред репортер на DCNEWS. До малка България бяха разположени и пирографирани кокичета, а всяка от мартеничките си има закопчалка, на която е завързано оплетено бяло-червено конче.

„Имат и магнитчета“, посочва гордо майсторът. А на сергията му купувачите могат да намерят също дървени лъжички и вилички, оформени като мартенички и декорирани с люти чушки или калинки и зелени листенца, изработени от дърво.

1 2

Подобни статии

Top