Мартенички украсиха Главната в Пловдив, радват малки и големи

Търговците се забавили с получаването на разрешителни, които се издават от 1 февруари

Десетки сергии с мартеници вече са разположени по Главната в Пловдив, видя репортер на DCnews.bg. Тази година производители и търговци излязоха в началото на февруари, но засега са само пред общината – на пл. „Стефан Стамболов“ и пред Централна поща.

Купувачите са все още малко – предимно хора, които изпращат мартенички  в чужбина или пък имат намерение да занесат на близки в други краища на страната.

На една от сергиите млада жена обяснява, че търси мартенички за близките си от друг град. „Ще им занеса мартенички оттук, а за приятелите в Пловдив ще накупя оттам. Така всички ще имат различни мартенички“, казва Йорданка. Затова тя търси мартеници ръчна изработка и ги намира – на сергия в близост до пощата. Там мартениците са плетени на една кука, украсени с мъниста, перлички и изплетени на ръка цветенца. „Заповядайте пак да си купите от нас“, канят я жените от сергията. По-възрастната разказва, че лично е плела красивите пролетни символи.

Пред общината пък има мартенички с хлопки, разноцветна вълна, полускъпоценни камъни, кожа, коприна и др. Гривни, обикновени преплетени конци с мъниста за ръка, брошки, медальони, огърлици и какви ли не други красоти, родени от креативността на българина.

Цените засега варират от лев – два за обичайните гривни, до 3-5 лева за по-сложните модели. Има и по-скъпи – големи пискюли, мартеници от вълна с хлопки, Пижо и Пенда. Били за украса на офиса или къщата, обясняват търговците. 

1 2

Подобни статии

Top