Мартин Камбуров наказа румънските депутати (СНИМКИ) - DC news

Мартин Камбуров наказа румънските депутати (СНИМКИ)

Приятелската среща между националния ни отбор за ветерани и тима на парламентаристите в Букурещ по случай 24 май завърши 8:6 за нашите

Приятелската футболна среща между националния отбор по футбол на България за ветерани и футболния клуб на депутатите от румънския парламент завърши с успех на „лъвовете“ с 8:6. Тя се проведе на стадион “Генча” в Букурещ по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Домакин на събитието беше депутатът на българското малцинство в румънския парламент Георги Наков, а сред специалните гости – посланикът на България в Румъния Радко Влайков и свещеникът на българите в Румъния Кирил Синев.

Химните на България и Румъния прозвучаха преди мача, последва динамична игра с много положения. Българите спечелиха сърцата на публиката на домакините, а също така показаха, че въпреки годините, не са загубили класата си.

“Мисля, че се представихме добре като депутати. Тази година пак има парламентарен футболен турнир, в който смятаме да участваме. Надяваме се да имаме време да се подготвим по-добре. Но сме доволни. Това е още една връзка между Румъния и България. Аз съм част и от двата народа – българския и румънския. Този път бях за Румъния, обикновено съм за България, защото кръвта ми е българска”, заяви пред БТА Георги Наков.

“Това няма да е последната такава проява”, обеща на свой ред селекционерът на българския отбор Венцислав Рангелов. Той включи в днешната игра петима участници от славния национален отбор, спечелил четвъртото място на Световното първенство в САЩ през 1994 г. Това са председателят на Зонален съвет Велико Търново Бончо Генчев, както и Цанко Цветанов и Златко Янков, които работят като треньори.

В групата бяха и участници на Евро 96 и на Световното първенство през 1998 година във Франция. Здравко Здравков пазеше днес българската врата, а Росен Кирилов и Радостин Кишишев му помагаха в защита. В групата беше и доскорошният национален селекционер на България Ясен Петров, който за пореден път доказа, че е майстор на паса и дрибъла в центъра на терена и пред наказателното поле.

„Българи юнаци“ скандираше публиката, когато Мартин Камбуров вкара гол още в първите минути на мача. Рекордьорът по голове в българското първенство изглеждаше най-свеж през цялото време. „До 70-та минута бях най-добрият“, коментира с усмивка пред камерата на БТА Александър Александров в края на играта.

След финала на мача посланикът на България в Румъния Радко Влайков връчи медали на всички играчи, две големи купи за двата отбора и по една малка купа на един от организаторите от румънска страна и на депутата Георги Наков – за спомен от срещата.

“Благодаря ви, че донесохте България в Букурещ. България е там, където има и един българин, така че днес сте били, с позволението на Негово Превъзходителство, посланици на България. Мисля, че няма по-добри посланици в този момент от златното ни поколение”, заяви пред публиката Георги Наков. Той изрази надежда този мач да бъде направен и на „Христо Стоичков Арена“ в Банат, където са банатските българи.

Във вторник българските футболисти ще посетят румънския парламент, където ще изслушат речта на Георги Наков по повод 24 май.

Източник: БТА

Подобни статии

Top