Мартин Стоев: Момчетата са наистина качествени, още по-големите успехи предстоят (ВИДЕО)

Посрещнаха световните вицешампиони като герои на летище София

Заместник-министърът на младежта и спорта Росен Барчовски посрещна лично сребърните медалисти от Световното първенство по волейбол за юноши до 19 години в Иран. Успехът е исторически за страната ни.

До момента най-доброто постижение за волейболистите до 19 години бе третото място на първенството от 1989 година в Дубай, ОАЕ.

„С огромна радост искам да изкажа своите поздравления към тези успешни спортисти, добри треньори, селекционерa Мартин Стоев, към всички от Българска федерация по волейбол. Цялата ни спортна общественост се гордее с Вас. Това е огромно постижение“, каза зам.-министър Барчовски при посрещането на българската делегация.

Момчетата от българския тим споделиха, че все още не осъзнават своето постижение, но са много щастливи от постигнатото и ще се борят за световната титла за младежи до 21 години.

В 1/4-финала и 1/2-финала на шампионата на планетата юношите ни изиграха два много силни мача, като отстраниха световния шампион в тази възраст Италия и тима на Русия. Във финалната битка загубиха с 0:3 (20:25, 19:25, 19:25) от Полша и останаха в подножието на световния връх.

Родните волейболисти бяха посрещнати на Летище София от ръководството на БФВ, роднини и приятели.

Селекционерът на националния тим Мартин Стоев изрази гордостта си от представянето на Световното първенство в Иран.

„Момчетата още не осъзнават какво сте постигнали, но скоро ще го осъзнаят. Няма рецепта за успеха, просто състезателите са качествени и тренират добре. Истина е, че на всяко първенство сме в топ 4. Повечето играят в Суперлигата и със сигурност има напредък, но видяхме, че има и други прогресиращи отбори. Имаше доста добри състава на това първенство, поне осем можеха да станат шампиони. Полша са най-зрелият отбор от всички“, започна той.

„На финала имаше и малко умора, като не ни достигна това, че поляците ни превъзхождат в индивидуалното майсторство. Превъзхождат ни технически, но ние трябва да се стремим към това ниво и догодина да ги победим евентуално на Европейското първенство“.

„Този медал ми е малко по-скъп от онзи с мъжете през 2006-а, защото тези деца ги водя от четири години. По-скъп е и от медала ми като играч, защото тогава бях просто дете. Радвам се и за сина ми, но не ги деля момчетата. Радвам се за всички. Имаме право да играем на Европейското догодина и ако сме в топ 5, имаме право и на участие на Световно през 2023-а“.

„Четвъртфиналът беше много ценен, защото ако го загубиш, може да се провалиш. Вече всичко останало е по-хубаво, но и бонус. След финала направихме бърз анализ и казах на момчетата, че от това първенство трябваше да вземем това, което ни липсваше, за да можем догодина на Европейското да сме още по-добри. Аз съм щастив от резултатите“, каза още Стоев на летището в София.

Националът Александър Николов бе един от играчите с основен принос за сребърните медали на националите под 19 години на Световното първенство по волейбол в Иран. Той бе избран и в Идеалния отбор на Мондиала, като получи приз за Най-добър посрещач. Младият волейболист заяви при пристигането си на летище София, че този медал е много ценен.

„Медалът е много ценен. Това, да си втори в света, е много сериоззно постижение. Горди сме от себе си“. Николов добави, че всички са много щастливи от голямата подкрепа, която са получили. „Радвам се, че има хора, които ни подкрепят у дома. Това е много важно за нас и ни прави щастливи“.

Относно разочарованието след финалния мач Николов заяви:

„След финалния мач бяхме разочаровани, че не успяхме да покажем нашата си игра. Мартин Стоев обаче ни каза, че трябва да вдигнем високо главите си. Каза ни, че сме направили много голямо постижение, макар и да завършихме със загуба. Още малко труд и България може да се изкачи до световния връх в младежкия волейбол!“, завърши той.

„Сребърните медали означават нещо наистина голямо за мен. Това е нещо уникално. Попадането ми в Идеалния отбор на световното първенство ми отваря много врати напред. Трябва да продължаваме нагоре и да се стремим към повече. Най-радостният момент бе след победата над Италия, труден мач, наистина изстрадана победа. Следващата ми мечта е да станем олимпийски или световни шампиони“, каза Стоил Палев, който също попадна в Идеалния отбор на Световното като Най-добър разпределител на турнира.

Подобни статии

Top