Мъртва риба изплува в река Марица, РИОСВ проверява причините

Голямо количество мъртва  риба е изплувала от водите на река Марица в участъка между Стамболийски и Цалапица.

Сигналът е подаден от полицай, който работи в пловдивската дирекция.

След сигнала на място са пристигнали проверяващи от „Басейнова дирекция“, от РИОСВ, има и полиция. Проверката е започнала днес сутринта.

Източникът на замърсяване се проверява. При проверката на място  се установило, че проблемът по-скоро идва от Пазарджик. „Веднага се обадихме на колегите в РИОСВ – Пазарджик и в момента двете ни дирекции проверяват какво се е случило„, разказа  директорът на пловдивската екоинспекция Стефан Шилев.

Община „Родопи” също е взела всички мерки по случая с изплувалата измряла риба в река Марица между Цалапица и Стамболийски.

На място в момента са началникът по сигурността Николай Кискинов, както и кметовете на двете села Оризари и Цалапица – Йордан Тотев и Ивайло Данаилов.

Издадена е заповед да не се изнася нищо от речното корито, докато не се установи причината за измирането на рибата. От Регионалната инспекция по опазване на околната среда вече са взели проби от реката.

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов и заместникът му Владимир Маринов са уведомени за случая.

Ръководството на общината е в постоянна координация с РИОСВ, „Басейнова дирекция” и Агенцията по храните. Поддържа се непрекъсната връзка и с щаба на Областна администация -Пловдив.

Очаква се резулатът от речните проби, за да се установи има ли превишени стойности на отровни вещества в нея. Вероятно ще бъдат взети проби и от мъртвата риба, които да бъдат изпратени в БАБХ.

 

 

Подобни статии

Top