Машора на свобода, прекратиха делото срещу него в Бургас - DC news

Машора на свобода, прекратиха делото срещу него в Бургас

Тошко Тодоров от карловското село Столетово бе арестуван в морския град, докато беше на почивка

Бургаският окръжен съд прекрати досъдебното производство срещу Тошко Тодоров – Машора от карловското село Столетово. Адвокатът му Гънчо Гънчев пледира, че са нарушени европейските права на Машора, съобщи ПБ Новинар.

Производството се прекратява заради факта, че същото е огледално на това в Окръжен съд – Пловдив. Налице е една и съща Европейска заповед за арест, която е предмет и на двете производства.

Окръжен съд – Бургас незаконосъобразно е образувал това производство. По този начин се нарушава фундаменталният принцип на европейското право, а то е, че човек не може да бъде съден два пъти за едно и също нещо, обясни адвокат Гънчев.

Пред магистратите в морския град Машора каза, че е изключително притеснен арестът му да не се потрети. Проверка на адв. Гънчев е показала, че Тодоров вече не е издирван с червена бюлетина и тя е свалена от системата.

Припомняме, че Машора беше заплашен от екстрадиране в Гърция. Преди години той продал кемпера си на плевенчани. След време возилото било намерено изоставено в Гърция с 39 бежанци – нелегални мигранти. Трафикантът бил избягал. В кемпера били намерени малкият и големият талон на колата, които все още били на негово име и по тази причина Тодоров е бил обвинен в трафик на хора.

Въпреки че бяха представени безспорни доказателства, че в периода на престъплението Машора е бил физически на работа в карловска фирма, че не е напускал пределите на държавата, че има договор за покупко-продажба на кемпера, гръцките власти настояваха той да бъде екстрадиран, а делото е насрочено за 2023 година.

Безпрецедентно адвокат Гънчо Гънчев, журналисти и много протестиращи успяха да извоюват от Пловдивския окръжен съд Машора да остане в България. Той беше освободен, но преди няколко дни за втори път беше арестуван в Бургас, докато е на море, тъй като никой не се беше погрижил след решението на Окръжен съд Пловдив и отказа за естрадиране, да свали червената бюлетина.

Снимка: ПБ Новинар
Top