Маските на закрито отново задължителни, контролът се засилва

Глобяват ГЕРБ и БСП за мероприярия на закрито, рискували здравето на много хора

Използването на маски, шлемове или други предпазни средства става задължително при мероприятия на закрито от всякакво естество + максимално допустимият брой места, които могат да бъдат използвани в тези случаи ще е до 50%.  На закритите обществени места, включително магазини, търговски центрове и молове, задължителното носене на маски също се завръща, на дневен ред отново идва и изискването за спазването на дистанция от метър и половина. Персоналът на търговските обекти също трябва да е с маски.

1000 души на сектор и задължителна дистанция е максималното допустимо при провеждане на футболни срещи. При останалите спортове на открито – до 50% запълняемост на местата или през седалка, а ако седалки липсват – да се спазва дистанцията от метър и половина.

Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на специална пресконференция, посветена на актуалната ситуация с разпространението на COVID – 19 в страната. По думите му предстои и засилване контрола за спазване на всички въведени до този момент изисквания – независимо нови или стари.

В момента се обсъжда и до края на месеца ще стане ясно дали ще бъде удължена извънредната ситуация. 

Ситуацията е сложна, имаме реално увеличение на случаите“, заяви на свой ред и главният държавен здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев. По думите му към формулата за трите Д-та, сега се добавя и К- КОНТРОЛ.

Оказа се, че не може да разчитаме на съвестта на хората. Не за всички важи това, но мнозина решиха, че всичко е приключило„, коментира той. В тази връзка е взето решение да се напишат актове на политическа партия БСП и ГЕРБ и те да бъдат глобени с 3000 лева за това, че са позволили събирането на много хора на закрито.

Всяко събиране на много хора на едно място без маски и разстояние от метър и половина крие риск. Всички мерки са важни, не подценяваме това, че се използват тонове дезинфектанти за улиците, но трябва да се знае, че вирусът не се търкаля по улиците, той в в нашия нос и гърло„, обобщи Кунчев.

Официалните данни за последната седмица показват, че най-засегнатата страна на Балканите е Северен Македония, следвана от Албания, Босна и Херцеговина, Турция, България и Сърбия. Като цяло в Европа на първо място по заболяваемост е Швеция, следвана от Португалия, Великобритания, Турция и Румъния.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов свика работна среща в Министерския съвет във връзка с актуалната ситуация с разпространението на COVID-19. В рамките на разговора бяха обсъдени данните относно разпространението на вируса. На премиера Борисов беше докладвано, че обстановката се следи изключително внимателно и в този контекст започва масов контрол за изпълнението на противоепидемичните мерки. Министър-председателят Борисов за пореден път изтъкна, че опасността от COVID-19 не е отминала и че за борбата срещу коронавируса от най-голямо значение и към момента продължава да бъде спазването на физическа дистанция, дисциплина и стриктна дезинфекция.

Подобни статии

Top