Масов незаконен добив на пясък и чакъл в Пловдивско, запечатаха над 60 машини

Масов незаконен добив на пясък и чакъл в Пловдивско, запечатаха над 60 машини

Масов незаконен добив на инертни материали в Пловдивско

установиха прокурори при извършени внезапни съвместни проверки на прокуратурата, полицията и териториалната дирекция „Незаконно строителство“, съобщи пресцентърът на Главна прокуратура.

След проведени работни съвещания между окръжния прокурор Румен Попов, шефовете на ОДМВР – ст. комисар Атанас Илков и дирекция „Незаконно строителство“ – Юлиан Попов, както и областния управител Здравко Димитров, със заповед на окръжния прокурор бе разпоредена проверка по реда на надзора за законност. Тя е била насочена към установяване извършването на незаконен добив на инертни материали на територията на пловдивска област.

На 04.11.2017 г. от екипи, сформирани от служители на ТД НС – Пловдив и МВР – Пловдив, вкл. Икономическа полиция, под ръководството на наблюдаващия прокурор при ОП – Пловдив бяха извършени внезапни проверки на 13 обекта на територията на областта. За тези обекти данните от предварителният анализ сочеха, че вероятно се използват за незаконно придобиване на инертни материали, съобщават от прокуратурата.

Образувани са 6 досъдебни производства

В резултат на проверките, бяха образувани общо 6 досъдебни производства за кражба на инертни материали, като започнаха и допълнителни проверки за данъчни престъпления и престъпления против собствеността.

Открит е камион с фалшив регистрационен номер

За един от камионите, намиращи се на територията на обектите, бе установено, че е с поставен регистрационен номер на лек автомобил, като по този случай е започнало самостоятелно досъдебно производство за служене с регистрационни табели, издадени за друго МПС.

Само за два от проверените обекти,

в хода на проверките, бяха представени документи, удостоверяващи правомерно извършване на добив, респ. сепариране на инертни материали.

Запечатаха над 60 тежки машини

На 13-те обекта бяха намерени и обезпечени 30 камиона, 15 багера, 7 фадроми, 3 гондоли, 2 влекача, 1 булдозер, 1 верижна машина, 2 цистерни, 1 автокран, 1 автогрейсер, 1 трактор с ремарке, 11 съоръжения за вадене на пясък и сепариране, 2 леки автомобила и 2 микробуса.

Голяма част от описаната и запечатана техника бе заварена в работен режим.

Работата по проверката и досъдебните производства продължава. Определеният срок за приключване на проверките за случаите, в които не са започнати досъдебни производства, е до 15.11.2017 г.

Източник: official-portal.com

Подобни статии

Top