Масови изследвания за коронавирус в Пловдив, правят представително проучване

Ще се тестват между 500 и 1000 души на случаен принцип

Масови изследвания започват в Пловдив от следващата седмица, съобщи по време на брифинга на Националния оперативен щаб днес главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

„В Пловдив ще направим представително проучване. Там има случаи, но не са толкова много, достатъчно мощна е здравната система, за да издържи“, коментира доц. Кунчев.

По думите му ще бъдат изследвани между 500 и 1000 души на абсолютно случаен принцип. Те ще бъдат подбрани случайно на картата на града под тепетата и ще бъдат поканени да се тестват. Изследването ще бъде по метода „Елайза“ и ще се прави с тестове, с които се търсят антитела.

„В Пловдив организацията не е много лесна, но се надяваме следващата седмица проучването да стартира. Градът е междинно звено, затова мислим, че изследването ще е представително. Засега там няма влошаване на случаите в Столипиново. Но ние никога не сме деляли градовете на този принцип. По-скоро гледната точка е къде се спазват правилата и къде по-трудно. От тази гледна точка, смятаме, че там контактните ще са повече и и ще е по-трудно“, посочи главният здравен инспектор.

„Идеята е проучването да е представително и да можем да го представим навън. Намерихме нов тип изследвания и ще стартираме в именно от Пловдив. Прието е, че серологичните проучвания да се правят по тази методика – търсене на антитела по „Елайза“ метод“, уточни доц. Кунчев.

Методът „Елайза“ е основен имуноензимен метод в клиничната имунология (от английски език ELISA е съкратено от enzyme-linked immunosorbent assay). Принципът на взаимодействие на веществата при извършване на елайза метода е аналогичен с реакцията антиген-антитяло. Този имуноензимен тест позволява лесно визуализиране на резултатите и може да бъде завършен без допълнително използване на радиоактивни материали.

Имуноензимният метод елайза не е много информативен – не показва нито клетъчната локализация, нито молекулната маса на антигена. Но за сметка на това елайза е удобен за рутинни клинични тестове и може да се провежда не само като качествен, а и като количествен метод.

Снимки: Министерски съвет и medpedia.framar.bg

Top