Масови протести на членове и симпатизанти на ГЕРБ в столицата, в момента са пред парламента (ВИДЕО)

Протестът започна в „триъгълника на властта“, премести се пред парламента

Стотици членове и симпатизанти на ГЕРБ протестират в столицата срещу задържането на лидера на партията и бивш премиер Бойко Борисов. Протестът започна в 9.00 ч. в триъгълника на властта. Протестиращите викаха „Оставка“ и развяваха знамена, а сградата на Министерски съвет бе оградена от полицейски кордон.  Недоволните настояват Борисов да бъде освободен незабавно, обвинявайки ръководството на МВР в полицейски произвол.

Малко преди 10 часа към протеста се присъедини и парламентарната група на ГЕРБ, която пристигна директно от заседанието в Народното събрание. Движението по булевардите „Дондуков“ и „Цар Освободител“ беше блокирано.

Според организаторите сред протестиращите има симпатизанти от различни части на страната. По информация на DCNEWS десетки пловдивски симпатизанти и членове на партията са на митинга.

„Колкото повече ни удрят, толкова по-силни ще бъдем“, обяви народният представител Томислав Дончев. Според него вчерашният арест на бившия премиер е начин за разправа с опозицията. По думите му, МВР се използва за „тънки политически сметки“ от страна на управляващите.

„Просто Киро – върви си, брате. Върви си с мир, че иначе ще стане страшно. Върви си, просто Киро“, апелира от своя страна Любен Дилов-син.

По-късно протестът на ГЕРБ се премести от триъгълника на властта пред МВР, след което достигна и до Народното събрание. Преди това шествието мина и покрай дома на премиера Кирил Петков, който се намира недалеч от парламента. Шествието се предвожда от депутати на ГЕРБ-СДС и евродепутати от партията.

В момента в пленарната зала е вътрешният министър Бойко Рашков, който участва в редовния парламентарен контрол. Народният представител Костадин Ангелов заяви, че автобусите с членове на ГЕРБ са спирани по пътя към протеста в София.

„Ние сме под диктатурата на червения ботуш на Бойко Рашков, под диктатурата на канадския гражданин Кирил Петков“, заяви той на стълбите пред парадния вход на НС.

Събитието се излъчва на живо в профила на арестувания лидер на партията.

От партията многократно обявиха, че става въпрос за „мирен протест“.

Подобни статии

Top