Мат Ембри: Множествената склероза не може да е присъда!

42-годишният канадец Мат Ембри се бори с болестта Множествена склероза (МС), само с диета, хранителни добавки и физически упражнения. Само преди няколко дни Мат, който по професия е кинематографист, представи в Пловдив своя документален филм „Живо доказателство“ (Living proof), който спечели 5 награди от тазгодишния филмов фестивал в Отава. Лентата разказва не само за всекидневната битка на Мат с болестта, но и за борбата му с една от най-големите пациентски организации в Канада „МС Общество“.

Десетки с МС в Пловдив посрещнаха канадец с надежда за чудо (СНИМКИ И ВИДЕО)

Канадецът е с диагнозата МС от 23 години. Той и семейството му са приели като своя кауза разпространението на информацията и стратегиите за справяне с тежката диагноза чрез диета и прием на високи дози витамин Д, както и други витамини, хранителни добавки и антиоксиданти. В интервю за DCNEWS Мат Ембри разказа за себе си, за специалната диета, която спазва, както и за мотивите му да продуцира и режисира документалния филм „Живо доказателство“.

– Кога ви поставиха диагнозата множествена склероза?

– Диагностициран съм с МС от 1995 година. За щастие баща ми е научен работник, който има докторска степен по геология, прави редица проучвания. Тогава още той разработи редица стратегии, четейки в библиотеката, как човек може да се справи с множествената склероза. Тези стратегии са свързани със специална диета, много високи дози на витамин D и физически упражнения. Моите родители създадоха благотворителна организация, за да разпространят тази информация по света. Години след това аз направих този филм, аз съм режисьор и продуцент, за да разпространя историята и да помогна на други пациенти с МС. И ето, затова съм тук.

– Казахте високи дози на витамин D. Защо се пие този витамин?

– Не съм лекар, нито съм научен работник, но има препоръки колко витамин D трябва да се приема от специалисти и бих окуражил всеки пациент с МС да го приема.

– 23 години без да приемате лекарства. МС е агресивно заболяване. Как се справяте?

– Диетата, много високи дози витамин D, упражненията и това е. Нямам симптоми в момента. Това е моят случай, но като мен има много хора по света.

– Лекарите казват, че най-често болестта се проявява на около 35-36-годишна възраст. А при вас са я открили много по-рано – на 19 години. Какво се случи, как разбрахте?

– Имах редица неврологични симптоми. Най-драматичните бяха абсолютно обезчувствяване долу на краката. Започнаха спазми и бяха направени изследвания за координацията и рефлексите ми. След това ми бе направен ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), който показа, че е засегнат мозъкът ми и гръбначният ми стълб.

– Казвате, че с правилна диета МС може да бъде забавена. Каква е вашата диета?

– Изключил съм млечните продукти и всякаква храна, съдържаща млечен продукт. Не приемам също храните, съдържащи глутен, бобови растения, храни с високо съдържание на захар и такива, които причиняват алергични реакции. Ям веднъж седмично червено нетлъсто месо, храни, съдържащи Омега 6 полинаситени мазнини, зърнени храни без глутен и алкохол. Пиенето на алкохол трябва да бъде много умерено и органичено до червено вино. Според нашите проучвания болните от МС трябва да се храним основно с риба (особено мастни риби), пилешки гърди без кожа и месо от дивеч, колкото се може повече и разнообразни зеленчуци, плодове, ядки и др. Може да се приема кафе и зелен чай в нормални количества.

Освен това приемам различни витамини и хранителни добавки. Вече споменахме за големи дози на Витамин D – 8000 -10,000 IU, Омега 3 есенциални мастни киселини, калций, магнезий, пробиотици, витамин А, Витамин B комплекс, B12, витамини C, Е, натурален цинк, мед, селен, манган и йод. Приемам също антиоксиданти – екстрат от гроздово семе, гинко билоба, алфа-липоева киселина, Коензим Q10, Кверцетин, Бромелаин 400 mg.

– Защо млечните продукти не трябва да се употребяват? Според лекарите те са много полезни, тъй като дават калций на организма. Кое е вредно в тях?

– Не съм лекар, нито изследовател. Но тази информация можете да намерите на сайта на баща ми.

– Виждали ли сте хора, които са били много зле, но благодарение на тази диета състоянието им се е подобрило?

Да. Един от лекарите във филма ми – д-р Уолс, показва това нещо. Има много проблеми, свързани с МС и получаваме писма от целия свят, от хора, които са започнали програмата и които се подобряват. Проблемът е, че се нуждаем от много повече проучвания в тази посока и знаем, че финансирането трябва да отива там, защото МС обществата имат много пари. Искаме част от тези фондове да бъдат отклонени в тази посока.

Има публикувана една диета в списание „Неврология“ – много сериозно научно списание, и тя бе поместена в изданието през декември, миналата година. Т.е. вече се работи в тази посока. Именно за това разказва във филма „Живо доказателство“ д-р Уолс.

– Тренирате ли редовно и какво?

– Да. Бягане, колоездене, плуване, но се старая да правя всеки ден нещо, за да си осигуря нормално кръвообращение, което е много важно. Това все пак е индивидуално за различните пациенти, според състоянието им и колко може да издържат като натоварване.

– Има един метод на италиански лекар – д-р Паоло Замбони, за разширяване на шийните вени, тъй като повечето от пациентите имат стесняване на тези вени, наречени югуларни вени. Вие сте се подлагал на тази процедура в Полша. Как се почувствахте след това?

– Много по-енергичен се чувствах. Започнах да спя много по-добре, мозъкът ми започна да работи по-добре.

– Все пак, никакви лекарства ли не вземате?

– По време на процедурата, открита от д-р Замбони, се дават лекарства, които разреждат кръвта. Що се отнася до другите, които се предписват от лекарите на болните от множествена склероза, за да намаляват пристъпите им или да ограничат симптомите – не. Не съм видял нито един сайт, в който се казва: Това лекарство има много важен ефект върху болните от МС. Много е важно да се знае, че аз не съм против фармацевтичната индустрия, но това е факт.

– Имали ли сте моменти на отчаяние и депресия? Как успявате да се справите с тях?

– Да. Това е много тежко заболяване и то се отразява много зле на емоциите, след като човек получи диагнозата. Много е смущаващо и разстройващо, когато аз, като активист, в своята работа се срещам с пациенти, които са в такова състояние. Особено, когато си наясно, че има стратегии за справяне с болестта, които не са казани на тези пациенти, не са им отворени очите за тях. Има информация, която невролозите и лекарските общества, които се занимават с МС, не споделят с пациентите. Затова направихме филма. Ние правим това – баща ми като успешен учен, аз като успешен кинематографист, защото хората трябва да търсят начини за борба.

– Присъда ли е МС според вас?

– Не, много е погрешна тази идея. Ние си имаме един лекар в нашия филм, който показва именно това, че МС не може да е присъда.

– Какво бихте посъветвали болните от МС в България?

– Да започнат да задават трудни въпроси. Много бих ги посъветвал да посетят моя сайт, който е пълен с препоръки и линкове към научни статии, подкрепящи тази стратегия. Но в крайна сметка те трябва да вземат контрола върху себе си и да се борят за това, да се чувстват добре.

Пациентите с МС струват страшно много пари и отнема много време тази болест да се диагностицира и прояви. А това пък са много години за някой, който да ви продава лекарства, примерно. Докато стратегиите, които предлагаме, са просто една свободна и безплатна информация, достъпна за всеки.

– Всички болни се надяват да се намери лекарство за МС…

По едно време и аз имах тази надежда. Много би ми се искало и аз да си взема една таблетка и да се излекувам. Ако някога се появи такова лекарство, което няма никакви странични ефекти, аз ще бъда първият, който ще го вземе. Но от друга страна, когато се храниш добре, когато правиш много упражнения и се чувстваш прекрасно, какво повече?

Top