Математическата и ОУ "Драган Манчов" остават в сегашната си сграда - DC news

Математическата и ОУ „Драган Манчов“ остават в сегашната си сграда

Съветниците отхвърлиха предложението на зам.-кмета Стефан Стоянов за нова сграда на основното училище и допълнителен корпус в двора на МГ

След 3 часа дебати и след прегласуване, с 27 гласа „за“, 1 „против“ и 16 „въздържали се“ общинските съветници отхвърлиха предложението на заместник-кмета Стефан Стоянов за изграждане на нова сграда на ОУ „Драган Манчов“. Предложението дойде от независимия съветник Слави Георгиев, съобщи Радио Пловдив.

Според предложението община Пловдив трябваше да кандидатства по Плана за възстановяване и устойчивост за отпускането на 12,5 милиона лева, с които да се построи сграда на ОУ „Драган Манчов“ до МОЛ Пловдив, както и малък корпус в двора на Математическата гимназия, което ще позволи разделянето на двете училища и преминаването на гимназията на едносменен режим на обучение.

Близо 50 недоволни родители окупираха залата, където съветниците обсъждат точката. Сред тях са и родители, които недоволстват от забавения с години ремонт на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, която съжителства заедно с ОУ „Княз Александър Първи“.

„Ако приемете предложението за нова сграда на ОУ „Драган Манчов“, тя ще бъде в друг квартал, не в район „Смирненски“. Там ще учат други деца, в друг квартал, това няма да е ОУ „Драган Манчов“, каза от трибуната директорката на училището Десислава Стаменова. Тя допълни: „Ако приемете идеята, ще ви запомнят като Общинския съвет, закрил училище“.

Представители на родителския актив добавиха, че са готови на протести, ако училището се премести.

„Избраният терен е много малък, няма смисъл там да се мести цяло училище. По-добре да се построи там помощна сграда на съществуващо училище“, коментира Николай Радев от „Алтернативна БСП“.

„ГЕРБ смята, че МГ трябва да има своя дом зад хотел СПС, ОУ „Драган Манчов“ също да има своя сграда. Нека да се построи нова сграда зад мола за ново училище“, каза председателят на групата съветници Йордан Илиев.

„Защо не МГ да бъде на терена до хотел SPS, а ново училище – до мола. Защо се търсят нови локации“, попита адв. Георги Колев от ЗС „Ал. Стамболийски“.

На сесията дойдоха и протестиращи родители на деца от ОУ „Княз Александър Първи“,

което дели обща сграда с Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Тези дни стана ясно, че ремонтът на Хуманитарната гимназия, която е паметник на културата ще се забави, защото фирмата, спечелила обществената поръчка, се отказа да я изпълнява.

„Докога 2000 ученици и 150 учители ще учат и живеят в тази мизерия – мухъл, течове  пропадащ паркет, заковани прозорци? Още през 2020 г. МОН отпусна пари за нова сграда на основното училище, защо нищо не се прави? Кога община Пловдив ще бъде стопанин на своята собственост?“, попита от трибуната Елена Филипова, която е родител на дете в Хуманитарната гимназия.

Кметът Здравко Димитров призова да се спре с политиката. „Нека ОУ „Драган Манчов“ да се разшири, а Математическата гимназия да се премести на терена до хотел СПС и да се изгради ново училище до МОЛ Пловдив. За ОУ „Княз Александър“ има избран изпълнител, който да построи нова сграда, вече е поканен да подпише договор и да строи. За Хуманитарната гимназия изпълнителят се отказа да направи ремонта, затова е поканен вторият избран на конкурса“, посочи кметът.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов от своя страна каза, че днес по обяд ще дойдат на среща представители на втората фирма, избрана за ремонт на Хуманитарната гимназия – „Водстрой“. Според него има възможност  договорът за ремонта  да се подпише между 25 и 29 май.

Снимка: Радио Пловдив

Подобни статии

Top