Матура по български език за зрелостниците, над 4 128 ще държат изпит в Пловдивско - DC news

Матура по български език за зрелостниците, над 4 128 ще държат изпит в Пловдивско

Тема №13 се падна за текстовия вариант на матурата

4128 ученици са подали заявления да се явят на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език в Пловдив и областта. Това показва справка на Регионалното управление на образованието на база на молбите за допускане. 46 661 зрелостници са заявили желание за участие в този изпит в цялата страна.

Минути преди 6,30 ч. журналист от БНР изтегли в министерството на образованието тема №13 като текстови вариант на матурата по БЕЛ. Присъстващият заместник-министър на образованието Мария Гайдарова пожела на всички явяащи се на изпита днес успех.

1348 квестори ще се включат в организацията на първата задължителна матура. ДЗИ по български ще се проведе в 413 зали на 66 училища в Пловдив и областта, съобщава Радио Пловдив.

Зрелостниците пишат с черен химикал, като началото на изпита е от 8.30 часа.

Между две различни теми ще избират зрелостниците тази година на матурата по български език и литература в зависимост от това дали ще пишат есе или интерпретативно съчинение.

Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко творби на изучавани автори. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни произведения, или такъв, който не е обвързан с художествен текст, съобщават от МОН.

За разлика от предишни години произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т.

Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

Снимка: МОН

Подобни статии

Top