Мая Манолова сезира КЗК за картел при дестилериите

Сигнал за картел между дестилериите за розово масло

ще подаде в Комисията за защита на конкуренцията националният омбудсман Мая Манолова. Тя посети днес протестиращи розопроизводители пред изкупен пункт край Сопот, пише Радио Пловдив.

Протест! Разсипаха тонове розов цвят по пътя до Розино (СНИМКИ)

„Не може масово тази година да се държи цена около 2 лв за килограм розов цвят, като прекупвачи извиват ръцете на розопроизводителите, предлагайки им  1,40-1,50 лв. Това нарушава правилата на свободната конкуренция“ – изтъкна Манолова.

Протестиращите блокираха основния път към Карлово (СНИМКИ)

Общественият защитник препоръча на розопроизводителите да се регистрират като земеделски стопани, за да могат да получават помощи от земеделското министерство. Алтернатива на това е да се регистрира Сдружение на дребните розопроизводители, което да защитава интересите им.

Регистрираните розопроизводители ще получат държавна помощ

Като трета своя инициатива Манолова ще подаде сигнал в НАП-Пловдив с искането инспектори да проверят както прекупвачите, които изкупуват розовия цвят под 2 лева, така и дестилериите в района. „Как се въртят паричните потоци, плащат ли се данъци, работи ли се на тъмно – всичко това трябва да се провери от данъчните“ – подчерта Манолова.

На място розопроизводители от района се оплакаха,

че много прекупвачи не изкупуват цвета им и той се унищожава само за дни. Тези пък които изкупуват, гледат да правят това на цена под 2 лв/кг.,оето обрича на фалит стопаните, тъй като това е приблизително себестойността на продукцията. Като приемлива цена за продукцията си стопаните посочиха 3 и над 3 лева за килограм.

„Водят се преговори с 3 дестилерии в района, които да изкупят сега продукцията на малките розопроизводители, които притежават 1,2,3 и до 10 дка“ – заяви Зара Клисурова, председател на националния съюз на производителите на етерични култури.

Мая Манолова се среща с розопроизводители край Карлово

Припомняме, че розопроизводители от карловски регион блокираха в събота за няколко часа пътя Пловдив-Карлово в знак на протест срещу ниските изкупни цени на продукцията им. В неделя земеделският министър Порожанов се срещна с тях, но той изтъкна, че помощи „де минимис“ ще получат само онези производители, които са регистрирани като земеделски стопани.

Розопроизводителите обаче твърдят, че 70 процента от стопаните не са се регистрирали, защото са дребни притежатели на розови площи.

Снимка: Радио Пловдив

Подобни статии

Top