Мая Манолова: Ще сезираме прокуратурата за парка в „Кършияка“! (СНИМКИ)

Пълна проверка на документацията за парка в квартал „Кършияка“,

която се съхранява в Община Пловдив, възнамерява да извърши заедно с екипа си омбудсманът Мая Манолова. Днес тя пристигна под тепетата, за да се срещне с протестиращите жители на „Кършияка“ заради парка зад хотел „Санкт Петербург“, който в момента е собственост на Байрям Солак.

Протестиращите за парка в „Северен“ – на среща при Мая Манолова (СНИМКИ И ВИДЕО)

Манолова беше посрещната от деца с цветя, а от инициативния комитет ѝ поднесоха орхидея.

„Реално хората са свършили голяма част от работата. С екипа ми направихме проверка как изглежда имотът в кадастралната карта, какво е предвиждането и какви са били намеренията в Общия устройствен план. Да, мога да кажа, че е имало опити и намерения да се промени предназначението на терена и от зелена площ – парк, с отреждане за образование и зелени площи, да се направи опит да стане за обслужващо строителство, т.е. паркът да бъде застроен. Може би стъпка в тази посока е било безобразното изсичане на 67 дървета, което пък от друга страна е свършило своята работа и е предупредило гражданите, че е имало опит да се посегне на парка“, подчерта пред присъстващите и пред журналисти омбудсманът.

Манолова ще отправи своите препоръки към общината

По думите ѝ след проверката на документите в общината, ще бъдат отправени съответните препоръки към администрацията и според Общия устройствен план, и според Подробния устройствен план мястото да бъде отбелязано като парк и зелени площи, и да не се правят никакви опити да се променя неговото предназначение. 

„Второто, което ще направим след проверка в община Пловдив и в Министерство на отбраната е да установим, защо двата публични обекта, които са на територията на парка – подземният бункер и обществената тоалетна на община Пловдив, мистериозно са изчезнали от кадастралната карта. Би следвало те да имат своите кадастрални номера и да са отбелязани в картата. Ще настояваме това да се случи, а държавата и общината да си влязат във функциите и да защитават своята собственост“, каза още Мая Манолова.

1 2

Подобни статии

Top