Майка дари бъбрек на сина си - DC news

Майка дари бъбрек на сина си

Майката и синът са от Пловдив, операцията е извършена в столична болница

Майка дари бъбрека си на 31-годишния си син от Пловдив, който получи шанс за по-добър живот. Той е първият пациент с трансплантиран бъбрек за тази година. Операцията е извършена от екипа на доктор Борил Петров в столичната болница „Лозенец“. Трансплантацията е  извършена в края на януари, а в екипа са участвали освен началникът на Клиниката по урология, също и д-р Катина Стойчева (уролог), д-р Васил Козаров (кардиохирург) и д-р Огнян Шаламанов (анестезиолог).

Младият мъж чакал за операцията две години. Налагало му се да ходи на хемодиализа по три пъти седмично. Подготовката за трансплатнацията започнала в средата на миналата година.

И той, и майката са под лекарско наблюдение в болница „Лозенец“ от 2022 г. Трансплантацията се забавила с шест месеца, тъй като майката имала заболявания, които трябвало да бъдат излекувани.

Жената вече е изписана. А синът ѝ ще се прибере у дома утре.

„Операцията протече по план без усложнения, бъбрекът заработи почти веднага, а три дни след интервенцията пациентът беше с нормален креатинин“, коментира  д-р Борил Петров и допълни, че майката е изписана на седмия ден след операцията в добро общо състояние и в момента е на домашно лечение. Трансплантираният пациент също се чувства добре и след два дни ще бъде изписан от лечебното заведение.

Снимки: УМБАЛ „Лозенец“

Подобни статии

Top