Майка почина пред очите на детето си в Спешното на Враца, МЗ проверява случая

Министър Асена Сербезова възложи на ИАМН проверка по случая с починалата в МБАЛ „Христо Ботев“, Враца жена

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова възложи на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ проверка по случая с починалата 43-годишна жена в МБАЛ „Христо Ботев“, Враца.

Проверени ще бъдат както Центърът за спешна медицинска помощ във Враца заради твърдението, че медицински екип на центъра не се е отзовал на адреса, така и действията на медицинския персонал в лечебното заведение в областния град.

РЗИ Враца също ще влезе на проверка в МБАЛ „Христо Ботев“.

Министърът на здравеопазването проведе разговор с директора на врачанската болница д-р Петър Керемедчиев, който информира за всички известни до момента факти и обстоятелства по случая и за предприетите в тази връзка действия.

Свидетел заснел на видео трагедията

По-рано днес стана ясно, че млада жена на 43 години от Враца е починала тази нощ пред очите на невръстното си дете, докато чакат с мъжа й да бъде приета в спешно приемно отделение във Враца.

Мъж, станал свидетел на случката, е качил в личния си профил видео, на което се вижда как жената, мъжът й и детето чакат пред регистратурата в спешно приемно отделение на врачанската болница, а работещата вътре съвсем спокойно си разбърква кафето и няколко пъти пита мъжа дали й знае ЕГН-то й. През това време главата на жената клюмва назад и тя губи съзнание пред очите на малкото си дете, пише „Конкурент“.

Секунди преди това мъжът обяснява на служителката в регистратурата, че от два дни жена му е пила „Флудрекс“, а нощес се е събудила и му казала, че не може да диша. Пила е само вода, но състоянието й се влошило и се обадили на тел.112, след което дошла линейка и ги оставила там.

Според свидетеля жената е починала още пред регистратурата, но според изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Петър Керемедчиев тя е издъхнала в ръцете на реаниматорите.

По думите на д-р Керемедчиев, който вече е бил запознат със случая, 43-годишната жена е стояла около 10 минути пред регистратурата, след което е приета в реанимация, но медиците не са успели да я спасят.

Тя е имала тежка белодробна емболия, която може да е пост ковид синдром, въпреки че тестът й е отрицателен.

„Тя не умира там, но според мен тези минути там, които се виждат и на видеото, са отвратителни. Взел съм административни мерки“, заяви д-р Керемедчиев пред „Конкурент“.

Междувременно по случая се самосезира и Окръжната прокуратура във Враца.

Образувано е досъдебно производство от следовател при Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура – Враца.

В хода на разследването ще бъдат изяснени всички обстоятелства относно настъпилата смърт на пациентката. Предстоят разпити на свидетели, дежурните медицински лица, както и последователността на техните действия. Възложената съдебномедицинска експертиза следва да установи причината за смъртта на жената.

На разследващите е указано да изискат и приложат заверени преписи от цялата медицинска документация, както и всички други относими документи, в т.ч. да бъдат установени действията на длъжностните лица, приемащи сигнали на телефон за спешни случаи 112. Предстои цялостна проверка на стореното от медицинските лица за спасяване живота на болната, техни евентуални пропуски и бездействия с оглед престъпление по чл. 123 НК – причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност.

Снимка: Фейсбук/Konstantin Georgiev

Подобни статии

Top