Майката на Скатов: Ако мислеше, че няма да успее, нямаше да тръгне (ВИДЕО)

На експедицията е била и годеницата на трагично загиналия български алпинист, съболезнования изказаха Бойко Борисов, Екатерина Захариева, Красен Кралев, кметът на Сливен

„Планината взе още един наш голям алпинист. Атанас Скатов беше смел мъж, човек с кауза. Това написа министър председателят Бойко Борисов във „Фейсбук” след трагичната смърт на родния алпинист под втория по височина и най-труден за изкачване връх на планетата К2 (8611 м).

„Изказвам своите съболезнования към семейството и близките му. Светла му памет!“, добави премиерът.

Министърът на външните работи на Република България – Екатерина Захариева, също използва социалните мрежи, за да изрази съболезнованията си.

„Моите най-дълбоки съболезнования за семейството и близките на Атанас #Скатов. Поклон пред силата на духа му – неговите постижения и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени! Светла памет!“

Министърът на спорта Красен Кралев изказа своите най-искрени съболезнования към семейството и близките на катерача Атанас Скатов.

„Алпинизмът ни загуби още един достоен българин. Изказвам най-искрените си съболезнования към семейството и близките на Атанас Скатов. Той не успя да се справи със суровите условия на К2, считан за най-опасния от всички осемхилядници на планетата. Неговата цел беше да изкачи най-високите върхове. Успя да стъпи на Манаслу, Анапурна, Макалу, Лхотце, Еверест, Чо Ойю, Кангчендзьонга, Гашербрум I, Гашербрум II и Дхаулагири. Той показваше огромна воля, отлична подготовка, амбиция и високи изисквания към самия себе си. За последните 7 години Атанас Скатов участва в 20 експедиции, а 17 от тях завършиха с успех. В този тежък час моите мисли са с неговото семейство.

Поклон пред паметта му!“

Атанас Скатов направи неуспешен опит да покори К2. Както вече стана ясно, трагичният инцидент стана на слизане от Лагер 3, който е на 7350 метра. Първоначалната информация бе, че българинът е паднал в пропастта след скъсване на въже, но впоследствие стана ясно, че въжетата си били нови, поставени преди дни от шерпите. Свидетел разказа, че Скатов е паднал при смяна на системата си за безопасност от едното въже на другото. Тялото му беше открито след акция с хеликоптер на пакистанската армия и транспортирано до град Скарду.

Според данните от тракера на алпиниста, след падането, той е бил в съзнание и се е движил в продължение на 10 минути. Тялото му бе намерено часове по-късно в лавина от хеликоптер на спасителните служби на Пакистан.

На експедицията Атанас Скатов бе с годеницата си, а неговото местоположение е наблюдавано и от родителите му, които си бяха вкъщи в България.

„Във вторник се чухме за последно и каза, че тръгват”, разказа пред NOVA майка му Мария Стоянова. „Имаха само 2 дни прозорец. Много е малко, но каза, че ще се опитат. Каза, че ще бъдат в лагер 2 и оттам още 40 часа ще се върви непрестанно”, разказа още Мария Стоянова.

По пътя им е имало много лед, скали и вятър.

„Казахме му: „Ще успееш”. Ако не мислеше, че ще успее, нямаше да тръгне”, разказа още Мария Стоянова.

Семейството му е следяло GPS-а му. Когато спрял, помислили, че почива.

„След 3 часа започнаха да се обаждат хора, а ние нищо не знаехме”, обясни Мария Стоянова.

Стефан Раден, кметът на Сливен, където е роден Атанас Скатов, също изказа своите съболезнования към семейството и близките му.

„Алпинистът Атанас Скатов е загинал, съобщават медиите преди минути. Изразявам най-искрени съболезнования на семейството и неговите близки! Светъл да е пътят му нагоре”, написа Радев във „Фейсбук“.

Подобни статии

Top