Майката от Столипиново, нахапала 2-годишното си дете, остава в ареста - DC news

Майката от Столипиново, нахапала 2-годишното си дете, остава в ареста

Според съдебната психиатрично-психологична експертиза жената е показала липса на емпатия и хуманност към детето

Районният съд в Пловдив наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на майката, обвинена в побой над 2-годишното си дете. Съдът прецени, че има обосновано предположение, че Анка Михайлова, която е осиновила преди година детето, е извършила престъплението, в което е обвинена. Според магистратите има опасност тя да извърши и друго престъпление, ако остане на свобода, но няма опасност да се укрие.

Припомняме, че 41-годишната Анка бе арестувана на 24 септември, след като лекари от УМБАЛ „Свети Георги“ сигнализираха в полицията, че при тях е постъпило дете, за което се съмняват, че е жертва на домашно насилиее. Малката Севда, която е на година и девет месеца, била приета в кома, с множество травми – синини, с различна давност, пресни следи от ухапвания, черепно-мозъчна травма, разкъсване на бял дроб. Към момента няма подобрение на състоянието на детето.

„Аз нямам никаква вина, искам съдът да ме пусне“, каза в съдебната зала Анка.

Пред съда защитничката на Анка адвокат Снежана Почева обясни пред съда, че в стаята, където е паднало детето, имало различни мебели и не става ясно откъде е паднало момиченцето. Според лекарите в УМБАЛ „Св. Георги“, които са приели детето на 23 септември вечерта обаеч, нараняванията по телцето на детето не може да са от еднократно падане. Имало и множество стари травми.  Лекар офталмолог посочва, че е имало и кръвоизливи в ретината, които според е невъзможно да са от падане. По думите й съседите твърдяли, че като майка жената била грижовна. От своя страна социалните служители, които са я проверявали, също не са констатирали малтретиране на момиченцето. Личният лекар пък свидетелствал, че спрямо детето майката се държала със загриженост и навреме го водела на прегледи.

От друга страна съседи свидетелстват, че в деня на инцидента Анка е плакала и викала за помощ. Обяснила, че детето е паднало от леглото. Според магистратите обаче това напълно противоречи с показанията на лекарите.

Прокурорът от Районна прокуратура Атанас Илиев посочи в съдебната зала, че заключенията на съдебната психиатрично-психологична експертиза сочи, че единственото, което е интересувало майката, е как органите на реда се отнасят с нея. Тя показала липса на емпатия и хуманност към детето. Представените от нея версии не съответстват помежду си и със здравословното състояние на детето, допълни Илиев.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване в тридневен срок пред Окръжния съд.

Подобни статии

Top