Майката, убила двете си деца в Сандански не е с психично заболяване

Тя отива на съд, след като прокуратурата внесе обвинителен акт в съда срещу нея

32-годишната Кристина Дунчева от Сандански сяда на подсъдимата скамейка с обвинение за убийството на собствените си две деца – на 3 и 5-годишна възраст, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт по делото за жестокото двойно убийство на двете деца в Сандански, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Дунчева е живяла на семейни начала с бащата на двете деца Георги Трайков в жилище в гр. Сандански. От връзката им през 2015 г. им се родил 5-годишния им син, а  две години по-късно – през 2017 г., дъщерята, на 3 години.

На 19.11.2020 г., докато била у дома с децата си, Кристина извадила от шкаф в кухнята три домакински ножа. Взела един от тях и се насочила към децата. Първо нанесла удар с него в шията на 5-годишния си син, а след това на 3-годишната си дъщеря. Въпреки виковете на децата, които плачели от болка и ужас, тя ги завела в детската стая и продължила да им нанася множество силни удари с ножа.

Пристигналият на местопроизшествието екип на спешна медицинска помощ констатирал смъртта на децата.

В хода на извършените по досъдебното производство съдебномедицински експертизи е било установено, че на всяко от децата са били нанесени над 30 прободно-порезни наранявания, предимно по шията и гърдите.

От заключението на вещите лица по изготвената комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза се установява, че по време на престъпното деяние Кристина Дунчева не е била в състояние на физиологичен афект. При нея не се установява психично заболяване или друго, освен личностно разстройство – емоционално нестабилна личност. То не е психична болест и не може да бъде приравнено към продължително разстройство на съзнанието по смисъла на Наказателния кодекс. Не е налице медицинска предпоставка за прилагането на принудителни медицински мерки спрямо обвиняемата.

Кристина Дунчева има изградена и съхранена психичната годност, като може да участва пълноценно във фазите на наказателния процес. Спрямо обвиняемата може да бъде реализирана наказателна отговорност.

В момента на Дунчева е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top