Майор Валентин Терзиев е загинал при изпълнението на тренировъчния полет

За смъртта му съобщиха официално от Министерство на отбраната

При издирвателната операция се установи, че пилотът на изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел (светеща парашутна мишена) в нощни условия. Това съобщиха от Министерство на отбраната.

Майор Валентин Димитров Терзиев (47 г.) е на военна служба от август 1998 г. Завършил е Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ със специализация летец-пилот във ВВС. Целият му служебен стаж е преминал в 3-а авиационна база Граф Игнатиево, където последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила. Притежава класна специалност „военен пилот – първи клас“. Пилотирал е самолети МиГ-21 и МиГ-29. През годините е награждаван многократно от министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на ВВС и командира на авиобазата.

По време на службата си във ВВС и до последния си тренировъчен полет майор Терзиев изпълнява отговорно и професионално задачите по защита на неприкосновеността на въздушното пространство на България.

Министерството на отбраната изказа съболезнования на роднините и близките на пилота.

Кметът на Асеновград д-р Христо Грудев

също отправи съболезнователен адрес до семейството и близките на загиналият по време на изпълнение на служебния си дълг летец и асеновградчанин майор Валентин Терзиев:

Изразявам най-искрените си съболезнования към семейството на майор Валентин Терзиев!

Загубата е огромна за неговите близки, за Асеновград и за цяла България. Отдал живота си на професията, той остава завинаги в небето над България. Само на 47 г., а постигнал толкова много. Създал семейство в Асеновград и отгледал прекрасно дете, той беше опитен летец, изряден в службата си.

Това, в което винаги можем да вярваме, е, че душата и сърцето на майор Терзиев остават свободни като птици. Сигурен съм, че той ще продължи да бди над Родината ни вечно.

Бих искал да изразя безграничните си респект и признателност към неговата всеотдайност, вярност и преданост към летенето и Военновъздушните сили. Сигурен съм, че опитът, който майор Терзиев предаде на бъдещите пилоти, и страстта, и лекотата, с които отлиташе, пилотираше и приземяваше мощните машини, никога няма да бъдат забравени.

Дълбок поклон пред паметта му! Мир на праха му!

Снимка: Министерство на отбраната

Подобни статии

Top