Майстор обува танцьори от Пловдив до Торонто (СНИМКИ)

Майстор обува танцьори от Пловдив до Торонто

Знаете ли какво представляват скарпините?

Това са вид кожени обувки, които се използват за танци. Един от малкото майстори и производители на такива обувки работи в Пловдив и обува танцьорите от почти всички известни ансамбли в Южна България.

Атанас Панков има работилница, в която работят още двама души. В нея мирише на кожа и лепила – миризма, приятна за мнозина почитатели на естествените материали. На тезгяхите са наредени калъпи и обувки, по лавиците има кожа и материали. В средата, на голяма маса са подредени готови дамски скарпини, цървули и картонени кутии, пълни със стока.

Майсторът ме посреща с думите: „Нямам нужда от реклама“. Казва, че нарочно не си е направил сайт на фирмата, за да не прескачат хората магазините, които са му клиенти. Но въпреки това, от уста на уста, хората го намират. „По телефоните и Фейсбук споделят, че правя хубави скарпини и така ме намират“, усмихва се Панков.

От 1976 година е в бранша.

Сам си е моделиер, технолог и всичко друго. Връзките с търговците също поддържа сам. Навремето работил в обувния завод „Кочо Честеменски“. По думите му тогава обувките се правели по строга технология. „Сега кьораво и сакато прави обувки, китайците ги лепят с тиксо например“, оплаква се обущарят.

Започва да прави скарпини през 2000-та година. Първият му клиент бил собственикът на ансамбъл „Българе“ – Христо Димитров.

„Те тогава започваха. Всичко кожено там е от мен. Уточнихме ги – най-удобната височина, най-удобния калъп… Защото тези обувки са за танци – като танцуваш, кракът ти се подува, а трябва да са удобни,  не да са луксозни или модерни обувки. Може и да нямат вид, но да са удобни. Скарпините са с 4-сантиметров ток, който е най-удобен за крака, за да не станеш дюстабан. Защото на ниски обувки се изморяват краката и мускулите. А ролята на обувката е да ти държи крака, за да не стане беля“, нарежда Атанас Панков.

1 2 3

Подобни статии

Top