Майстор от Пловдив с престижната награда „Пазител на традициите“

Гайтанджията Иван Тонев – Гърбача спечели приза в категорията „Занаяти“

Наградата „Пазител на традициите“ за 2019 г. в категорията „Занаяти“ бе присъдена на майсторът от Пловдив Иван Тонев – Гърбача. Призовете бяха връчени снощи на лауреатите на тържествена церемония в Двореца на децата в столицата, организирана от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите – 7.

Гайтанджията  работи по 200-годишна технология в ателието си на ул. „Стръмна“ 1А в Стария град. Той е единствения терзия у нас и е един от малкото останали гайтанджии.

DCNEWS ви запозна миналата година с майстора, който шие напълно автентични мъжки народни носии.

Пловдивски финансист шие гайтани по 200-годишна технология (СНИМКИ)

Гърбача е финансист, завършил е макроикономика в ПУ „Паисий Хилендарски“. Има майсторско свидетелство – тестирлик, от две години. Казва, че прякорът му имал две значения – едното било „бич“, а другото – увивна билка.

Снощи Иван Тонев не успял да пристигне навреме, за да получи наградата си лично. Закъснял заради верижната катастрофа на АМ „Тракия“. Все пак грамотата и статуетката за „Пазител на традициите“ вече са в ръцете му.

А в профила си във Фейсбук, Иван Тонев сподели:  „За мен това е чест и отговорност!Благодаря Ви приятели за подкрепата и доверието!!!“

Снимки: архив DCNEWS и Фейсбук/Иван Гърбача

Подобни статии

Top