Майстори от близо и далеч творят на Малката главна (СНИМКИ И ВИДЕО)

Щандове на над 70 занаятчии от цялата страна изпълниха Малката Главна днес.

Започна тазгодишния пролетен Панаир на занаятите, който ще се продължи до 19 май под тепетата.

При откриването кметът на Пловдив Иван Тотев се включи в тъкането на 2019-метрова черга. Идеята е на организаторите от Регионална занаятчийска камара на тазгодишното издание на пролетния панаир на занаятите, които по повод Европейска столица на културата 2019. След изработването ѝ от 7 майстори от Франция, Русия, Беларус и България, тя ще бъде предоставена на ОИ „Старинен Пловдив“. В инициативата се включиха председателят на Общински съвет Пловдив Савина Петкова и заместник-кметът Александър Държиков.

Част от чергата ще бъде изработена от гражданите и гостите на града, които ще могат да се пробват да тъкат по ръководството на вещ майстор.

Майстори от България, Сърбия и Румъния  участват в  Панаира тази година. Дърворезба, накити, шапкарство, художествена обработка на дърво, кожарство, плъстене, ножарство, стъклопис, свещолеене, художествена керамика и стъкло, изработване на стъклени изделия чрез издухване, леярство на чанове, килимарство, художествени тъкани, шекерджийство, металопластика, кошничарство и др. занаяти могат да видят пловдвичани и гостите на Пловдив през четирите дни на Панаира. Всички щандове и шатри ще бъдат разположени по традиция на Малката Главна.  (ул. „Райко Даскалов“).

1 2

Подобни статии

Top