Майстори от цялата страна показват традиционни и редки занаяти в Есенния панаир „Шевицата, код за памет“ в Стария град - DC news

Майстори от цялата страна показват традиционни и редки занаяти в Есенния панаир „Шевицата, код за памет“ в Стария град

Есенният панаир на занаятите тази година гостува на „Празниците на Стария град“

Есенното издание на „Панаир на занаятите – Шевицата, код за памет“ ще се проведе от 15 до 18 септември на ул. „Съборна“ в Стария град. Събитието се организира традиционно от Регионална занаятчийска камара – Пловдив с подкрепата на Община Пловдив, финансира се  от „Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2022г”, и с подкрепата на Холдинг КЦМ 2000.

Есенният панаир на занаятите тази година гостува на „Празниците на Стария град“, заедно с първото издание на новия фестивал „Гурмето под тепето“.

Над двадесет майстори и калфи от цяла България ще ви потопят в магията на занаятите, с представяне на авторски творения и демонстрация на своя занаят:  дърворезба, изработване на накити с различни техники, изделия от кожа, плъстене, стъклопис, свещолеене,  художествена керамика и стъкло, изработване на стъклени изделия чрез издухване,  изработване на художествени тъкани, художествено плетиво, макраме и др.

Поканени са за участие и гости – украински бежанци, които ще представят ръчно изработени майсторски изделия. Под ръководството на майстор – занаятчия, децата ще творят в тематична работилничка, брандирана с надпис „Детска работилница”. Участието е безплатно.

Акцент в есенното издание ще бъде народният художествен занаят „Везбарство”, дълбоко свързан с бита и традициите на нашия народ. При везането на български народни шевици се създават високохудожествени творби, плод на труд, търпение и много умения.

Изявени творци, които продължават и популяризират българските традиции в този красив занаят ще представят еднодневни изложби, придружени с презентации. Първата от тях ще бъде насочена както към любители, така и към напреднали в занаята и ще представи спецификите и тънкостите при изработване на български шевици.

Компонентите на традиционната българска шевица: ритъм, симетрия и контраст; Подбор, съчетаване и обработка на материалите, използвани при работа; Видове мотиви, Цветовете, които са от основно значение за етническото своеобразие на българските народни носии и много други.

Втората презентацията ще запознае децата с  развитието и традициите на българската шевица и с  голямото регионално и локално разнообразие, с предназначението и приложението на шевиците, видовете бодове, използваните характерни цветове и орнаментика във всяка шевица.

След всяка презентация в творческа  работилница, ще се предостави възможност на всички желаещи деца, граждани и гости на града да приложат наученото и да провокират своите умения при изработване на шевица.

Всеки, който желае може да участва във фотоконкурса „Улови занаята” , като изпрати снимка, запечатала  момент от творческите и безплатните детски работилници.

Снимки се приемат от 15.09.22 до 19.09.22 на имейл: rzk_plovdiv@mail.bg или фейсбук страницата на РЗК-Пловдив. Фотосите ще бъдат оценявани чрез харесвания във Facebook  на страницата на РЗК-Пловдив. Фотографията получила най-много харесвания ще бъде наградена.

Програма

15.09.   четвъртък

10.00-20.00 ч.  Панаир на занаятите – майстори от цялата страна, ще ви потопят в магията на занаятите, с представяне на авторски творения и демонстрация на своя занаят:  дърворезба, изработване на накити с различни техники,  изделия от кожа, плъстене, стъклопис, свещолеене,  художествена керамика и стъкло,  изработване на стъклени изделия чрез издухване,  изработване на художествени тъкани, художествено плетиво, макраме и др.

/ул. „Съборна ” ,Старинен Пловдив/

14.00-17.00ч Безплатна детска работилница –  под ръководството на майстор Венцислава Панова любознателни деца ще творят с бяла глина.

/ул. Съборна, маркирано с надпис „Детска работилница”/

18.00 ч.   ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ

/ пред Туристически информационен център на ул. „Д-р Стоян  Чомаков” №1/

1 2

Подобни статии

Top