Мъж блудствал и тормозел жена си в Пловдивско, намушкал я и с нож (ВИДЕО)

Предстои делото да бъде гледано на втора инстанция от Пловдивския окръжен съд. Ако след това ограничителните мерки спрямо него бъдат потвърдени, в седмодневен срок той трябва да започне работа със специалистите на фондацията. „Ако това не стане, ще го търсим чрез прокуратурата“, коментира адвокат Милена Кадиева от „Джендър Алтернативи“.

Тя посочи още, че в случая жената е имала пълната подкрепа на своите родители и близки, като това е изиграло много важна роля, за да може тя да напусне съпруга си. Засега жената не била подала молба за развод, допълниха от правозащитната организация.

По 297 преписки са работили специалистите на фондацията за последните три години.

От тях 120 са новообразувани преписки, като решените от съда са 76. Отказ за образуване на досъдебно произвоство е постановен по 61 от преписките, а с решение за образуване на досъдебно производство са 115.

Около две трети от всички производства са приключени успешно и с осъдителна присъда от съдебните власти, похвалиха се от „Джендър алтернативи“. Оттам допълниха, че много от случаите са след употреба на алкохол от страна на насилника, а по-голямата част от казусите са от Пловдив.

Зачестили са и заплахите и насилието спрямо възрастни хора и мъже от техни близки, като в повечето случаи в основата стояли имотни проблеми. „Понякога възрастни хора са заключвани в домовете им, за да не могат да излизат, вземат им телефоните, слагат катинари на хладилниците, оставяли са и болен човек на легло в продължение на три дни, без храна, вода и грижа“, коментира адвокат Милена Кадиева. Тя призова жертвите на насилие да се оплакват в полицията, за да може да бъдат образувани наказателни дела срещу домашните насилници.  По думите й това може да стане само при системен тормоз над жертвата.

1 2

Подобни статии

Top