Мъж наследи 3 млрд. стари пари, чуди се как да ги вземе

Дядото забравил да обмени парите в дадения му срок

Италианец наследи от дядо си почти три милиарда лири, но не може да се възползва от тях, тъй като италианската централна банка престанала да ги обменя още през 2012 година.

Дядото натрупал прилично състояние в Италия от строителен бизнес и се преместил да живее в Швейцария. Там той починал миналото лято на 89 години и негов единствен наследник се оказал внукът му – 48-годишен банкер на име Луиджи. Неговите родители починали през 1993 година, а с дядо си той поддържал постоянни отношения, посрещал го преди няколко години в Рим на гости.

„Знаех, че дядо ми е осигурен човек. Той ми остави два апартамента, прилични пари в две сметки и пакет акции… Но когато отворихме, заедно с директора на банката, сейфа му, за който нищо не знаех, бях невероятно учуден“, казва италианецът пред „Il Corriere della Sera“, цитиран от Actualno.com.

В сейфа Луиджи открил планина от банкноти, излезли от употреба през 2002 г., за които Централната банка на Италия е дала срок  на дядото да ги обмени до 2012 г.

„Не мога да ви опиша колко трудно ги преброихме. Там се оказаха 2 милиарда и 950 милиона“, разказва наследникът.

Банкнотите били по 200 и 500 хиляди италиански лири. Обменния курс е бил 1 936 лири за евро, така че наследникът се сдобил с куп пари на стойност над 1,5 милиона евро, но банката не иска да ги изкупи.

Италианецът търси вратичка в наредбата, за да може парите от наследството му да станат действителни. Юристи търсят възможност да бъде признат за начало на срока моментът на откриването на сумата.

„Как бих могъл да подам заявка за обмяната на пари, за които даже не съм и знаел? За щастие живея осигурен живот и останалата сума която получих също е голяма, но това е принципен въпрос: става въпрос за пари, заработени от дядо ми и ще бъде абсурдно да се загубят така. Зная, че има възможност да се получат 70% и част от тях, безусловно, ще дам за благотворителност, но забравянето на самотния и възрастен човек не може да струва три милиарда.“, заявява наследникът.

Подобни статии

Top