Мъж носи маска със собственото си лице. Ето защо(СНИМКИ И ВИДЕО)

Британецът страда от непоносимост към слънчевите лъчи

25-годишният Алекс от Великобритания от раждането си страда от непоносимост към слънчевите лъчи. Дълго време младежът не можел да излезе на улицата в слънчево време и се разхождал спокойно навън само през нощта. Но сега Алекс вече има маска, която напълно копира собственото му лице, разказва Daily Mail, цитиран от Life.ru.

Британецът страда от рядко заболяване – ксеродерма. Кожата му е невероятно чувствителна към ултравиолетовите лъчи и изгарянията върху нея се появяват само няколко минути, след като е бил на слънце.

„Съжалявам, че не мога да бъда като всички, но нищо не мога да направя“, казва Алекс.

Когато бил само на няколко месеца, той изгаря ужасно по време на обикновена разходка със семейството си. Развълнуваните  родители веднага се обърнали към лекарите и те поставили ужасната диагноза. За нещастие лечение за това заболяване няма и единственото, което оставало на Алекс, било да се крие цял живот от слънцето и да се напуска дома си, освен ако не е много необходимо.

„Тогава си помислих, че ще направя всичко, за да му покажа света. И че няма да позволя той да стане затворник“, споделя майката на Алекс Анна.

Тя измислила за него защитен костюм, в който той понякога може да напуска дома си. И въпреки това подобни разходки никак не били приятни – огромната маска, която защитавала лицето на младежа, била тежка и неудобна, тя силно ограничавала движенията му.

Но в момента изобретателката Зоуи Лоулин измислила начин да освободи Алекс от принудителното му заточение. Тя отпечатала за младия мъж свръхреалистична силиконова маска, която не пропуска слънчевата светлина. Сега той може спокойно да се движи из града през деня и да общува с хората, без да привлича излишно внимание.

„Поразена съм. Не си представях такова нещо дори в най-смелите си мечти“, споделя майка му.

Разбира се Алекс продължава да носи дрехи с дълги ръкави и тъмни очила. Той все още не може да отиде с приятели на плаж и да събира тен. Но все пак сега той е доста по-свободен и има как да се опълчи на заболяването си.

Снимки и видео: Daily Mail
Превод: DCNEWS

Подобни статии

Top