Мъж почина, минути след като бе изписан от COVID отделение в Елхово, прокуратурата започна проверка

По случая е образувано досъдебно производство, изискана е документацията за лечението на починалия

Окръжна прокуратура-Ямбол ръководи досъдебно производство, по което се разследва смъртта на 69-годишен мъж, починал на територията на болнично заведение в Елхово, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Става дума за случай, огласен днес от NOVA. Възрастен мъж починал, минути след като бил изписан от COVID отделението на болницата в Елхово. 69-годишният мъж е издъхнал, още преди да напусне сградата на лечебното заведение. Трагедията се разиграва пред очите на близките му, които са там, за да го приберат вкъщи.

„Баща ми беше настанен в болница на 18 октомври с двустранна бронхопневмония. В началото състоянието му беше по-леко, започна да се подобрява, но после се влоши. Имаше нужда от кислород, поставиха го на апарат. Вечерта преди да го изпишат, ми казаха, че състоянието му се подобрява, но остава критично. Казаха, че е започнал да изхвърля течности, което е добър знак, но следващите 3-4 дни са критични и трябва да го наблюдават”, разказа пред NOVA Иванка Георгиева, дъщеря на починалия.

На сутринта обаче мъжът е изписан. За това разбира близка, която всяка сутрин му носи храна. Роднините му не са уведомени. Мъжът не е можел да се движи и състоянието му било тежко, твърди дъщеря му.

„Поисках да ми кажат как е. Дойде една санитарка, връчи ми епикризите и едва ли не ни изгониха. Докато слизахме по стълбите в болницата, състоянието му се влоши. Виках за помощ, звънях, но никой не дойде. Стояхме 15-20 минути на стълбите. От Бърза помощ дойдоха, когато вече беше починал”, разказва внукът на възрастния мъж.

От болницата са заявили, че ще отговорят писмено на всички запитвания, но до момента позиция оттам няма. Близките на мъжа са сигнализирали разследващите органи,  в резулат на което прокуратурата се е самосезирала по случая. Образувано е досъдебно производство.

По досъдебното производство е назначена съдебно-медицинска експертиза, която да установи причината за смъртта на 69-годишния мъж. Разпоредено е изземването на цялостната документация за лечението на починалия. Тя трябва да бъде предоставена от болничното заведение и от личния лекар на починалия мъж.

Снимка: стопкадър NOVA

Top