Мъж подпалил селски стадион в Пазарджишко, съставиха му акт

90 пожара в гори, сухи треви и храсти само за две седмици в пазарджишко

Мъж подпали селския стадион в септемврийското село Ветрен дол, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик. Инцидентът е станал вчера. Пожарникари са хванали мъжа да пали безконтролно сухи треви и отпадъци в района на игрището. Съставен му е акт за предизвикване на пожар и грубо нарушаване на противопожарните правила и норми.

3 горски и 87 пожари в сухи треви, храсти и  стърнища са гасили пазарджишките огнеборци през последните две седмици, уточняват от пазарджишката дирекция. допълниха, че остава усложнената пожарна обстановка на територията на областта.  Особено в разгара и след жътвената кампания са налице пожари, вследствие техническа неизправност на техниката, човешка небрежност или почистване на растителните остатъци чрез изгаряне.

За да не се допускат пожари в полските територии е необходимо да се спазват следните правила:

1. Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи.
2. В дворовете палете огън само ако предварително сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). След изгаряне огнището трябва да се изгаси или затрупа с дебел слой пръст.
3. Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.
4. Никога не оставайте запален огън без наблюдение!
5. Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.
6. Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност в горите и земеделските земи трябва да проявяват пастири, пчелари, ловци, гъбари, секачи, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.
7. Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.
8. Не палете огън в гората, освен на специално обозначените и устроени за целта места. Преди да запалите огън се уверете, че има осигурени количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при тръгване. Подгответе тупалки – от гума или от зелени клони, с които да действате в случай на възникване на пожар.

При пожар сигнализирайте незабавно нa тел.112

Подобни статии

Top