Мъж поиска да се прекръсти на Кришна-Хари, пловдивският съд му отказа

Според назначената психолого-психиатрична експертиза, човекът бил болен

Мъж от Пловдив настоя да се казва Кришна-Хари, но и Районният, и Окръжният съд под тепетата му отказаха. Пловдивчанинът поискал да смени името си в съда и подал молба вместо тривиалното му рождено име, да получи името, с което се чувствал в хармония, а именно това на индийския бог Кришна. Той се мотивирал, че новото име щяло да извиси съзнанието му.

Пред районния съд мъжът обяснил, че рожденото му име му причинява дисхармония и дисбаланс с гражданските си имена. Според него името Кришна-Хари съдържало имената на върховния бог Кришна, което от своя страна пък било бащиното име на божия син Иша-Кришна (превод от санскритски на името на Исус Христос). Мъжът добавил, че се самоопределя с това име още предходния си живот.

Пловдивчанинът считал името, дадено му при раждането от родителите му, за обидно, противоестествено и осмиващо. Тойв посочил, че Кришна означава „всепривличащ“ и подсилва съзнанието му на православен християнин. Подчертал в молбата си пред съда, че винаги се е усещал и възприемал като Кришна-Хари, а енергията на името определяла неговото същество и съзнание. Накрая мъжът подчертал, че всички негови роднини и приятели го наричали Кришна-Хари. Това име носело неговата естествена вътрешна духовна и вселенска енергия и отговаряло на неговата същност и на битието му.

По време на делото в съда било получено становище от Община Пловдив, откъдето се възпротивили на желанието на мъжа. Районният съд също отказал да смени името му и той ожбалвал на втора инстанция решението. Окръжният съд пък назначил комплексна психолого-психиатрична експертиза. Тя установила, че копнеещият да се превърне в Кришна-Хари страда от психичен проблем, но не се води на учет в пловдивския психодиспансер.

Според експертизата меракът на мъжа да смени името си се дължал на заболяването му, което се превърнало в хронично. Експертите обаче обяснили, че ако името бъде променено, това няма да повлияе положително на здравословното му състояние, бит и живот.

Така съдът окончателно постановил отказ да смени името на пловдивчанина.

Top