Мъжът с киселината казал: "Аз ще ти помогна" и плиснал течността в лицето на гадателката (ВИДЕО) - DC news

Мъжът с киселината казал: „Аз ще ти помогна“ и плиснал течността в лицето на гадателката (ВИДЕО)

Това е първият случая на заливане с киселина в България от пет години насам

42-годишен е мъжът, залял с киселина гадателката Тони в Пловдив. Той е от Враца и е криминално проявен и осъждан за кражба на лек автомобил, съобщи на нарочен брифинг районният прокурор на Пловдив Петър Петров. Извършителят на тежкото престъпление с инициали Й.Ц. е имал помагач, с когото са пътували от Враца и който го е чакал в лекия автомобил наблизо. Той е 51-годишен, а инициалите му са В.В. и също е врачанин и криминално проявен.

Във вторник, 14 март двамата пристигат в Пловдив от Враца с джип и отиват директно в жк „Тракия“ до комплекс „Оазис“, където  е живеела гледачката на Таро Тони. Двамата много добре са знаели къде отиват, а маршрутът и планът им за извършване на престъплението, са били подготвени предварително. Спрели са колата в близост до блока, 42-годишният мъж е слязъл, сложил си е санитарна маска за еднократна употреба, каскет и е вдигнал яката на якето си. На входа на блока пък си обул калцуни и си сложил ръкавици. След това се качил до апартамента на гадателката, влязъл през незаключената врата, за която със сигурност е знаел, че не се заключва и е отишъл директно в стаята на жената.

Още с влизането му гледачката го попитала: „С какво мога да ви помогна“, а той казал: „Аз ще ти помогна“ и я залял със сярната киселина. След това си излязъл по друг маршрут от блока, качил се в джипа при съучастника си и двамата си тръгнали към Враца.

Сярната киселина е засегнала лицето, шията, част от лявата ръка и левия крак на 52-годишната трудноподвижна жена. Тя е с трета степен на химическо изгаряне и с 12% засегната кожа. Състоянието й обаче се подобрява и жената вече е изведена от реанимация. Предстои й дълъг период на възстановяване, каза прокурор Петров.

След подаване на сигнала за престъплението в 13.08 ч. на 14 март полицията е извършила изключително много работа, за да стигне до извършителите. По думите на шефа на ОДМВР-Пловдив ст. комисар Васил Костадинов двамата мъже са заловени в изключително кратки срокове, а за целта е бил впрегнат целият ресурс на Пето РУ в „Тракия“ и Криминална полиция.

„Двете лица са били изключително добре подготвени и са имали предварително зададен план за изпълнение, който са следвали неотклонно, а това създаде сериозни затруднения за разкриването им„, посочи ст. комисар Костадинов.

Според полицията и прокуратурата в момента се работи по много версии.

Разследващите отказаха да коментират детайли, както и мотивите на извършителите, но допълниха, че няма подадени сигнали за отправени заплахи срещу гадателката. От прокуратурата подчертаха, че през последните пет години в България не е имал друг случай на залят с киселина човек. Според районния прокурор Петър Петров двамата са действали изключително конспиративно.

Двамата мъже са задържани за 24 часа в ареста, привлечени са като обвиняеми и им е повдигнато обвинение в средна телесна повреда заради обезобразяването на жената. Текстът от НК предвижда до 6 години затвор. Предстои наблюдаващият прокурор да издаде постановление те да бъдат задържани за срок до 72 часа, а след това ще бъде внесено искане в съда да им бъде наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Коментиран бе и случаят с хотелиера в Стария град

От прокуратурата коментираха и случая от снощи, при който известният пловдивски хотелиер Борис Христев, собственик на хотел „Борис палас“ в Стария град, е пребил служител на Общинска охрана. За случая DCNEWS вече съобщи. Според районния прокурор Петър Петров по първоначални данни около 20.00 ч. до бариерата на ул. „Съборна“ е пристигнал автомобил, който не е бил с пловдивска регистрация. Водачът на автомобила казал на охранителя, че има резервация за хотела, но не успял да потвърди с документи и общинският служител отказал да ги пусне. Тогава клиентът се обадил на собственика на хотела, който слязъл до бариерата, вдигнал скандал на охранителя и му нанесъл удар по главата.

Както DCNEWS писа, 68-годишният хотелиер е в ареста за 24 часа, а по случая е започнато бързо производство.

Подобни статии

Top