Мажоретки от 17 града на европейско и фестивал в Пазарджик

Традиционният фестивал

на мажоретните състави „Слънчева Бесапара“ в Пазарджик за пръв път тази година ще се проведе едновременно с Европа гран при по мажоретен спорт, съобщи Емилия Спасова, директор на Общинския детски комплекс. Двете събития ще изпъстрят центъра на града в продължение на два дни – днес и утре.

В тазгодишното осмо издание на Фестивала ще се включат рекорден брой мажоретки от 17 града, разпределени в четири възрастови групи, съобщи ОДК-Пазарджик, цитиран от „Дарик“. 

18 мажоретни състава ще се състезават в четири категории: марш-парад 100 метра с батон, марш-парад 100 метра с помпони, композиция с батон и композиция с пом-пони на сцена. Пазарджишкият мажоретен състав „Мистерия” при Общински детски комплекс ще се състезава във всички възрастови групи с над 70 деца.

Едновременно с това за първи път в България ще се проведе и Европа Гранд При по мажоретен спорт. В него ще участват чешки отбори от градовете Карвина и Острава. Първенството се организира съвместно с Чешката Федерация по мажоретен спорт(IFMS) със седалище в Прага.

Освен за първо,

второ и трето място, мажоретните състави ще се борят и за специалните награди за най-чаровна мажоретка, оригинална хореография, визия, специалната награда на Общинския детски комплекс – Пазарджик и най-голямата награда – приза „Слънчева Бесапара’“.

Откриването е днес следобед от 17.00 часа пред Община Пазарджик, след което започва състезателна категория марш-парад 100 метра с батон и помпони. Утре от 09.00 часа състезанието ще продължи в Спортната зала „Васил Левски”.

Фестивалът е най-големият форум от този род в България и на него престижна съдийска комисия ще оценява постиженията на всички мажоретни състави.

Организатори са Община Пазарджик и Общинския детски комплекс. Двете събития се осъществяват с финансовата подкрепа на общината и местни фирми. Водещи са Лазар Вълчев и Александър Иванов.

Top