МБАЛ „Св. Пантелеймон“ предава опита си при лечението на инсулти

Това става заедно с международната инициатива  „Аngels”

Двудневна лекарска среща за обмяна на опит на тема „Четиринадесет години лечение на мозъчен инсулт“ се провежда в МБАЛ „Свети Пантелеймон“. Тя се реализира по съвместна идея на болничното заведение и международната инициатива  „Аngels” или  „Ангелите”.

Неврологичното отделение в пловдивската общинска болница е първото в България, което още през 2005 г. започна да прилага тромболиза за лечението на инсулти.

„Оттогава не сме спирали. Използваме този метод при всички подходящи случаи. Годишно това са около 5 на сто от пациентите с инсулти, които постъпват при нас,  а благодарение на младия и амбициозен екип от началото на 2019-та достигнахме 8,2 процента. Целта на инициативата „Ангелите“ е времето „от врата до игла“ да е под един час, а през последните две години ние го съкратихме до 30 минути. За да подобрим още повече качеството, преди около два месеца закупихме нов преносим перфузор, който работи с батерии. С него можем да започнем тромболизата още на масата на скенера и да продължим в асансьора до отделението. Искаме да споделим нашия опит с колеги от други болници в страната, за да започнат и те това лечение, ако още не са го започнали, тъй като то води до почти пълно възстановяване на болните“, разказа началникът на неврологичното отделение д-р Веселина Андонова.

1 2

Подобни статии

Top