Мечтатели в бяло летят в Народния театър и в Опера Пловдив

Премиерата на хита от Бродуей „Компания“ е в София на 12 и 13 март и в Пловдив на 1 и 2 април

Прочутото музикално-театрално шоу „КОМПАНИЯ“ от Стивън Зондхайм и Джордж Фърт представя няколко мечтатели в бяло, които живеят живота си като във вариете. Спектакълът е съвместна продукция на Националния театър и Държавна опера Пловдив и се представя за първи път на българска сцена по договор с Music Theatre International (Europe) Limited.

Премиерата е на 12 и 13 март 2021 г. от 19:00 ч. на Голяма сцена на  Народния театър „Иван Вазов“, a на 1, 2 и 3 април в Опера Пловдив.

Спектакълът „КОМПАНИЯ“, който един от авторите му – гениалният реформатор, композитор, поет и драматург Стивън Зондхайм определя като концептуален мюзикъл, е игран над 700 пъти на Бродуей и печели в шест категории на театралната награда „Тони“.

Действието в „КОМПАНИЯ“ се развива в Ню Йорк в наши дни и представя историята на Робърт, който все още не е решил кое за него е по-важно – веселието и забавленията в компанията на приятели, или бракът и семейството. А приятелите му от тази компания са пет семейни двойки, които повече или по-малко си задават същите въпроси. Отговорите са колкото неочаквани, толкова и искрени.

Постановката на „КОМПАНИЯ“ е дело на именития актьор от Народния театър Мхаил Петров, чиито подпис стои и под спектаклите „Един безумен ден“ и „Обир“, а в ролите влизат Виктор Ибришимов, Параскева Джукелова, Николай Дограмаджиев, Гергана Змийчарова, Павел Иванов, Биляна Петринска, Борислав Веженов, Ева Данаилова, Стелиан Радев, Вяра Табакова, Христо Чешмеджиев, Марияна Панова, Вера Гиргинова, Илиана Коджабашева и Лилия Илиева. Участват и Оркестърът и Балетът на Държавна опера Пловдив с ръководител примабалерината Мариана Крънчева.

Диригент е  маестро Константин Добройков, сценографията и костюмите са на Елена Иванова, хореографията – на Мариана Крънчева. Асистент на режисьора е Георги Динев, а музикален педагог –  Евгени Господинов. Преводът на текста е на Любов Костова и Цветомира Цонева.

„Това е проект за мечтатели, авантюристи и двама директори, които притежават допустимата, но необходима доза лудост“, казва постановчикът Михаил Петров.

„Животът като вариете – това е отправната точка, сценичната среда и фонът, на който се развиват събитията в нашия спектакъл. Ние не съдим персонажите, те са продукт на своето време. Такава е действителността, създадена от самите нас. Пълна с безотговорност, фриволност, безцеремонност. Но всичко това е поднесено с много хумор, ирония, самоирония, с надежда и очакване за нещо по-добро, което искаме и мечтаем да ни се случи! В една отворена условна форма, с всички възможни средства на драматичното и музикалното изкуство постигаме това внушение, което бих нарекъл „тотален театър”. Време е да разперим криле и да полетим! Успешен полет, „Company“!“, добавя режисьорът.

Билети за „Компания“ в Пловдив се продават на касата на Опера Пловдив в мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg

1 2

Подобни статии

Top