Медицински сестри напускат МБАЛ „Св. Мина“

Причината са ниските заплати

Всички медицински сестри от три отделения в МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив подадоха едномесечни предизвестия за напускане. Те настояват за минимална заплата от 700 лева от първи януари, а болничното заведение може да им предложи максимум 600 лева, съобщи bTV.

„Община Пловдив  отговори на запитването ни за помощ, че трябва сами да се оправим“, каза една от сестрите и не скри, че около 5 млн. лв. са дадени за съществуването болницата. „Неведнъж общината ни е помагала“, допълни тя.

„Ние не искаме пари за заплати, ние искаме помощ за нуждите на болницата и протекция пред Здравната каса, тези оставки са отчаян вик за помощ да бъдем чути“, каза една от сестрите.

Друга отбеляза, че не я интересува откъде се взимат парите, защото и нея не я питат тя как успява да живее с нейните 500 лева.

„Подкрепям стремежа и желанието на сестрите да имат достойно заплащане, защото е тежко с толкова малко пари да се работи тази тежка работа“, каза управителят на общинската болница „Свети Мина” д-р Генади Странджев.

Синдикатите в града ще настояват принципалът на болницата – Община Пловдив да поеме отговорност за проблема. От местната власт пък отговориха, че болницата е самостоятелно търговско дружество и Община Пловдив няма отношение към размера на заплатите.

Снимка: bTV

Подобни статии

Top