Медицинските сестри празнуват

12 май е обявен за Световен ден на медицинските сестри.

Затова днес те отбелязват своя професионален празник. Денят е в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл /1820 – 1910/.

Английската медицинска сестра Флорънс Найтингейл организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи.

Найтингейл се счита за основоположник насъвременната професия на медицинската сестра, тя дори пише клетва (подобна на Хипократовата), с която сестрите тържествено обещават да се грижи за пациентите, без комерсиални цели.

Флоранс Найтингейл е аристократката, родена във Флоренция на 12 май 1820 г. По време на Кримската война заедно с няколко нейни последователки работи в полеви болници – първо в Скутари (Турция), а след това и в самият Крим. Благодарение на нейната организираност и познания, както и на новите практики, които прилага при грижите за ранените – смъртността в лазаретите за 6 месеца спада драстично от 42 на 2%.

Умението да управлява болнична институция впечатлява Лондон и през 1856 г., правителството на Великобритания и поръчва да реорганизира армейската медицинска служба. Сама успява да набере средства за построяването в Лондон на първото училище за милосърдни сестри към болницата „Свети Тома“. Умира на 13 август 1910 г.

Снимка: plevenzapleven.bg

Подобни статии

Top